Volledig scherm
Foto Wouter Borre

Franse kaasmaker spant proces aan Heks’nkaas

OLDENZAAL - De Franse kaasmaker Bongrain heeft een proces aangespannen tegen de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van de Nederlandse Staat vanwege het gedogen van de merknaam Heks’nkaas, van het Twentse bedrijf Heksenkaas, een zusterbedrijf van De Zuivelhoeve.

​"Geen kaas"
Bongrain (bekend van onder meer Paturain, Rambo, Linesse en Chavroux) verwijt de dienst laksheid in het toestaan van het ‘smeersel’ uit Oldenzaal, dat volgens Bongrain geen kaas is. „Een levensmiddel geldt alleen als kaas als er sprake is van een zuivelproduct dat aan specifieke voorwaarden volgens het Warenwetbesluit voldoet”, aldus Bongrain in een toelichting.
Bongrain voert daarbij aan dat de NVWA Heksenkaas al heeft beboet omdat het bedrijf het etiket niet wilde aanpassen. De zaak ligt nu bij het College van Beroep.

Fantasienaam
Algemeen directeur Michel Wildenborg van Heksenkaas meldt ‘honderd procent’ vertrouwen te hebben in de afloop. „We hebben er goed naar gekeken, maar zijn helemaal niet de fout in gegaan. De naam Heks’nkaas is een fantasienaam, net als leverkaas of pindakaas, dat ook geen kaas is in de letterlijke zin. Maar een paddenstoel is ook geen echte stoel. Op het etiket staat duidelijk dat het om een smeerdip gaat. Dat is een nieuw woord dat we daarvoor bedacht hebben.”

​Bezwaar
Wildenborg bevestigt dat de NVWA het bedrijf een boete heeft opgelegd, maar over de hoogte ervan kan hij niets zeggen. „Ik weet wel dat het een standaardboete is als de autoriteit het ergens niet mee eens is, zoals in dit geval de benaming, maar dat kunnen ze een aantal keren opleggen. Wij hebben er in elk geval bezwaar tegen aangetekend. ”

Product van het jaar
Het succesvolle Heks’nkaas werd vorig jaar nog tot Product van het Jaar gekozen. Heks’nkaas (‘Je kunt er mee smeren, dippen én koken’) wordt vanuit een nieuwe fabriek in Oldenzaal aan supermarkten en de 28 Zuivelhoeve-winkels geleverd.

Oldenzaal e.o.