Volledig scherm
Een risicoscan heeft uitgewezen dat er geen sprake is van directe risico’s voor de civiel-technische kunstwerken, die onderhouden worden door de gemeente Oldenzaal. © Emiel Muijderman DTCT

Geen directe risico’s voor
kunstwerken in Oldenzaal

OLDENZAAL - De civiel-technische kunstwerken die beheerd worden door de gemeente Oldenzaal verkeren bouwtechnisch allemaal in zo’n goede staat, dat er geen sprake is van directe risico’s. Dat blijkt uit een risicoscan die de gemeente heeft laten uitvoeren.

Als beheerder van de openbare ruimte is de gemeente verplicht om die ruimte ‘schoon, heel en veilig te houden’. Elke twee jaar worden de kunstwerken geïnspecteerd en -waar nodig- onderhouden.  Los van deze cyclus is er nu een constructieve risicoscan gemaakt van 33 tunnels en (duiker)bruggen van beton, hout en staal die de gemeente in beheer heeft. Zo’n scan is relevant omdat de verkeersbelasting in sommige gevallen flink is toegenomen.

Alleen voor het houten bruggetje langs de Griekenlandlaan is verder onderzoek nodig. Omdat de liggers niet van hardhout zijn gemaakt, is een ‘draagkrachtrisico zeer mogelijk aanwezig’. Om het risico te verkleinen, zijn hier enkele dekplanken  vervangen. Enkele betonnen duikers zijn in risicoklasse 2 ingedeeld.  Voor één van die duikers, in de Burgemeester Wallerstraat (Stakenbeek), wordt een aanvullende constructieve berekening uitgevoerd. Als de uitkomst daarvan tegenvalt, wordt eenzelfde berekening uitgevoerd voor de andere locaties.

Oldenzaal e.o.