Volledig scherm
Golden Earring trad zaterdag op tijdens Fields of Joy © Joost Dijkgraaf

Geen zekerheid over nieuwe editie Fields of Joy

OLDENZAAL - Het is onzeker of er een nieuwe editie van Fields of Joy komt. Het festival beleefde afgelopen zaterdag op Het Hulsbeek haar vijfde editie. “Ik wil goed afwegen hoe en of we doorgaan.”

De site van Fields of Joy lag er maandagmiddag uit. Een teken aan de wand? “Nee hoor, we zijn bezig met de hosting. Dat valt een beetje ongelukkig”, zegt festivalbaas Manfred Geisink in een reactie.

Hij is ondertussen druk bezig met de afbouw van Fields of Joy, de vijfde in totaal. Grote namen als De Dijk, Golden Earring en Gavin James stonden zaterdag op Het Hulsbeek. Geisink noemt de editie geslaagd, hoewel het weer beter had gekund. Vooral in de middag regende het flink. Exacte cijfers over bezoekers en omzet zegt hij nog niet te hebben. “We maken komende week de balans op.”

Festivals kondigen normaal gesproken een dag na het evenement al de volgende editie aan. Dat laat Fields of Joy deze keer bewust achterwege. “We willen echt goed gaan evalueren, er zijn verschillende opties. Gelukkig is er ook veel goed gedaan dit jaar en hebben we onze fouten verbeterd.”

Quote

Het houdt een keer op, maar of dat nu zo is weet ik nog niet

Manfred Geisink

Of er een zesde editie komt, weet Geisink nog niet. “Ik wil goed kijken hoe en of we doorgaan. We willen alle opties afwegen. Elk jaar blijft het vechten om een festival goed te organiseren. Mensen denken dat een festival een soort goudmijn is, dat klopt niet. Ze hebben geen idee wat een productie kost.”

Alles of niets

Vooraf werd gesproken over een alles-of-niets-editie. “Het mag dit jaar niet mis gaan”, vond Geisink. Na logistieke problemen met onder meer het eten en de munten vorig jaar moest deze keer alles goed gaan. Ook om het voortbestaan te kunnen garanderen. De eerste edities waren namelijk niet of amper winstgevend.

“Het houdt een keer op, maar of dat nu zo is weet ik nog niet hoor. We zullen denk ik in augustus de knoop doorhakken”, zegt hij nu.

Op het festival deden zaterdag veel verhalen de ronde over mogelijke financiële problemen. Dat zou ook een van de redenen zijn geweest dat De Jeugd van Tegenwoordig last-minute hun optreden afgelastte. De band zelf hield het cryptisch bij ‘productionele redenen’ en ‘redenen buiten onze schuld om’.  Daags na het festival wil De Jeugd van Tegenwoordig niet verder ingaan op hun gecancelde show. 

Geisink zegt dat financiën in ieder geval niet de reden zijn. “Ze zijn gewoon betaald. En tsja, die verhalen over problemen bereiken mij ook, er loopt blijkbaar iemand te stoken. Dat is vervelend genoeg.”

Lees hier onze recensie over Fields of Joy 2019

Bekijk hieronder een video met Suzan & Freek op Fields of Joy: 

Oldenzaal e.o.