Volledig scherm
In de voormalige woonkamer worden nu om de week gebedsvieringen gehouden. © Emiel Muijderman

Geloofsgemeenschap Emmaus in Oldenzaal ‘is geen Calimero meer’

OLDENZAAL - Een tot Mariakapel omgedoopte schuur. Dat kunnen er niet veel zeggen. De geloofsgemeenschap Emmaus wel. Het resultaat liet zij zondag vol trots zien aan de bezoekers van het open huis.

Het Mariakapelletje in de schuur is slechts een onderdeel van het onlangs ingerichte Emmaushuis aan de Willem Dingeldeinstraat. De voormalige woning van WBO Wonen fungeert sinds april als pastoraal steunpunt van de Emmaus-geloofsgemeenschap op De Thij.

Door de sloop van de Emmauskerk dreigde de gemeenschap begin dit jaar dakloos te raken. De WBO stelde een woning ter beschikking, waar om de week gebedsvieringen worden gehouden. Nu het klussen er op zit en het huis helemaal is ingericht met spullen uit de gesloopte Emmauskerk vindt de geloofsgemeenschap het de hoogste tijd om het resultaat aan de buitenwereld te laten zien. Zo'n vijftig belangstellenden maakten daar zondag gebruik van. 

Aanfluiting

„Vooral in de ochtend was het behoorlijk druk”, zegt Remke van Marle, voorzitter van de locatieraad. „Oud-parochianen, maar ook bestuurders van andere locaties kwamen een kijkje nemen. Ze vinden het allemaal prachtig en zijn verbaasd dat er eigenlijk nog zoveel spullen uit de voormalige Emmauskerk hier mee naartoe verhuisd zijn.”

Dat de gebedsvieringen nu in een veel kleinere ruimte worden gehouden en niet meer in de kerk, vindt Van Marle geen degradatie. „We zijn hier nu veel vrijer en kunnen zelf kiezen wat voor viering we gaan doen. Daar komt bij dat het toch ook een aanfluiting is om met dertig man in zo'n groot gebouw te zitten.” 

Trots

Van Marle loopt de trap op en laat de twee ‘slaapkamers’ zien, die zijn getransformeerd tot vergaderruimtes. Er wordt veel gebruik van gemaakt. Niet alleen door de Emmaus-geloofsgemeenschap, maar ook door geloofsgemeenschappen van andere locaties. „Bijvoorbeeld door groepen, die voorheen in het parochiehuis van de Antoniuskerk vergaderden”, zegt Van Marle.

Het parochiehuis aan de Spoorstraat is inmiddels verkocht en wordt omgedoopt tot woning. Van Marle is er wel een beetje trots op dat andere locaties nu bij de Emmaus-geloofsgemeenschap aankloppen. „De Calimero, die wij in het verleden waren zijn we niet meer.” 

Oldenzaal e.o.

Poll

Twentse wagenbouwers maken afspraken over volume tijdens carnavalsoptochten

  • Hé, hé, het zou tijd worden, is ook niet normaal (62%)
  • Wat een betutteling, oordopjes bieden ook uitkomst (24%)
  • Maakt mij niet uit, zolang ze maar geen afspraken maken over het drankgebruik tijdens de carnaval (13%)
2032 stemmen