Volledig scherm
De afsluiting van de Zandsteenweg voor het doorgaande verkeer zorgt voor minder sluipverkeer en een veiliger oversteek tijdens de jaarlijkse paddentrek vanuit natuurreservaat 't Holthuis. © Emiel Muijderman

Gemeente Oldenzaal sluit Zandsteenweg af voor sluipverkeer

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal gaat de Zandsteenweg afsluiten voor automobilisten, die deze weg gebruiken om snel van en naar bedrijventerrein het Hazewinkel te komen. Een toenemend aantal klachten over sluipverkeer is de oorzaak van deze verkeersmaatregel.

Drie jaar geleden is de rotonde Hazewinkelweg vervangen door een verkeersregelinstallatie. In overleg met de provincie is toen een omleidingsplan opgesteld, zodat de zuidwestkant van Oldenzaal tijdens de werkzaamheden wel bereikbaar bleef.
In die periode ontstond er een sluiproute via de Zandsteenweg en de spoorwegovergang richting Visschedijkweg. Handhaving door de politie was lastig, omdat het gebruik van de weg was toegestaan. Reden voor de provincie om een verkeersbesluit te nemen, waardoor automobilisten niet meer vanaf de carpoolstrook de Zandsteenweg in mochten rijden. In combinatie met extra toezicht door de politie bleek dit goed te helpen.

Meldingen
Anno 2016 wordt er niet meer zo scherp gecontroleerd en krijgt de gemeente meer meldingen binnen van sluipverkeer. Vandaar dat nu aan de raad gevraagd wordt in te stemmen met een afsluiting (niet met paaltjes maar met borden) van de Zandsteenweg. Concreet gaat het om een afsluiting van het wegvak tussen de N342 en de Visschedijkweg. Bestemmingsverkeer blijft wel toegestaan.

Paddentrek
Wethouder Manouska Molema wijst erop dat de Zandsteenweg ook in natuurreservaat ’t Holthuis ligt. Een kwetsbaar natuurgebied waar onder andere sprake is van de jaarlijkse paddentrek. Na de reconstructie is de kruising Hazewinkelweg prima in staat al het verkeer van en naar het achterliggende bedrijventerrein af te wikkelen. Het doorgaande agrarische verkeer kan straks via de Oude Postweg zijn route vervolgen.

Oldenzaal e.o.