Het museum Palthe Huis is een van de culturele instellingen in de stad die te maken krijgt met de gevolgen van de coronacrisis.
Volledig scherm
Het museum Palthe Huis is een van de culturele instellingen in de stad die te maken krijgt met de gevolgen van de coronacrisis. © vrij

Gemeente Oldenzaal wil infrastructuur voor cultuur en sport overeind houden

OLDENZAAL - Het coronavirus mag de maatschappelijke infrastructuur van Oldenzaal niet aantasten. Met die gedachte in het achterhoofd gaat de gemeente in gesprek met sportclubs, cultuur- en zorginstellingen in de stad om te kijken hoe zij het gebrek aan inkomsten kunnen overleven.   

De landelijke maatregelen als gevolg van het coronavirus hebben enorme gevolgen voor veel lokale ondernemers. Zij zien hun omzet drastisch teruglopen en dreigen in acute liquiditeitsproblemen te komen. Landelijk is geregeld dat zij uitstel kunnen krijgen voor het betalen van lokale belastingen; in Oldenzaal geldt dat uitstel tot 1 oktober. Financieel wethouder Evelien Zinkweg hoopt dat hiermee de stress nog enigszins kan worden beperkt.

Huur, contributie en sponsoren

Haar collega Rob Christenhusz, die sport en zorg in zijn portefeuille heeft, benadrukt dat alle inzet erop gericht is om de infrastructuur in stand te houden. Sportclubs en cultuurinstellingen mogen niet ten onder gaan als gevolg van het coronavirus en datzelfde geldt voor de zorgaanbieders. „Kunnen we iets doen aan de huur? Dat is een van de zaken waar we naar zullen kijken.” Feit is ook dat diverse verenigingen  hun inkomsten uit de kantine terug zien lopen. En de eerste vragen van ouders over de contributies van hun kinderen zijn ook al bij de clubbestuurders op het bordje gelegd. Christenhusz waarschuwt dat ook sponsorcontracten onder druk komen te staan.

Door barre tijden helpen

„De komende twee weken”, vertelt Christenhusz, „gaan we kijken hoe we de sportieve infrastructuur door deze barre tijden kunnen helpen”.  Net als in de culturele sector zal dat in nauw overleg met de betrokken instellingen gaan. 

Oldenzaal e.o.