Volledig scherm
© Gemeente

Gemeente Oldenzaal zet alles op alles in strijd tegen processierups

OLDENZAAL - In de strijd tegen de eikenprocessierups heeft de gemeente, naast de inzet van extra mankracht, 90 nestkastjes opgehangen voor de koolmees, de natuurlijke vijand van de rups. Ook plant de gemeente geen zomereiken meer aan, zaait zij bloemrijk gras en zorgt zij voor een grote diversiteit aan bomen, waardoor het voor de eikenprocessierups lastiger wordt om zich te verspreiden.

Dat blijkt uit de beantwoording van het college van B en W op de schriftelijke vragen, die de fractie van de WG eerder stelde over de problematiek rondom de rups. De gemeente zegt nog geen wondermiddel voor handen te hebben om de rups uit te roeien, maar geeft aan de ontwikkelingen rondom bestrijdingsmiddelen op de voet te volgen.

Gezamenlijke aanpak

Verder schrijft het college dat, zoals reeds bekend, de 14 Twentse gemeenten en Berkelland een gezamenlijke aanpak willen ontwikkelen om de overlast te verminderen. 'Er wordt ook op landelijk niveau discussie gevoerd en er zijn allerlei bewegingen die moeten leiden tot een integrale aanpak en bestrijding', aldus het college. 'Na afloop van dit heftige seizoen zal er uitgebreid geëvalueerd worden en zullen alle methoden, ideeën en suggesties de revue passeren."

Hoe zit het met de eikenprocessierups? En wat kun je er tegen doen? We leggen het uit in onderstaande video:

Oldenzaal e.o.