Volledig scherm
© Gemeente

Gemeente Oldenzaal zet alles op alles in strijd tegen processierups

OLDENZAAL - In de strijd tegen de eikenprocessierups heeft de gemeente, naast de inzet van extra mankracht, 90 nestkastjes opgehangen voor de koolmees, de natuurlijke vijand van de rups. Ook plant de gemeente geen zomereiken meer aan, zaait zij bloemrijk gras en zorgt zij voor een grote diversiteit aan bomen, waardoor het voor de eikenprocessierups lastiger wordt om zich te verspreiden.

Dat blijkt uit de beantwoording van het college van B en W op de schriftelijke vragen, die de fractie van de WG eerder stelde over de problematiek rondom de rups. De gemeente zegt nog geen wondermiddel voor handen te hebben om de rups uit te roeien, maar geeft aan de ontwikkelingen rondom bestrijdingsmiddelen op de voet te volgen.

Gezamenlijke aanpak

Verder schrijft het college dat, zoals reeds bekend, de 14 Twentse gemeenten en Berkelland een gezamenlijke aanpak willen ontwikkelen om de overlast te verminderen. 'Er wordt ook op landelijk niveau discussie gevoerd en er zijn allerlei bewegingen die moeten leiden tot een integrale aanpak en bestrijding', aldus het college. 'Na afloop van dit heftige seizoen zal er uitgebreid geëvalueerd worden en zullen alle methoden, ideeën en suggesties de revue passeren."

Hoe zit het met de eikenprocessierups? En wat kun je er tegen doen? We leggen het uit in onderstaande video:

 1. Grenspost
  PREMIUM
  COLUMN

  Grenspost

  Het hoge woord is er uit: de spoedpost in Oldenzaal gaat dicht. Het gros van de huisartsen ziet het niet zitten om de deuren open te blijven houden. Begrijpelijk van hun kant. De werkdruk is hoog, en er zijn naar verluidt te weinig huisartsen om bij te springen. Neemt niet weg dat het besluit voor de inwoners van Noordoost-Twente een enorme aderlating is. Praktisch gezien, omdat er verder gereden moet worden voor zorg in de avond, nacht en in de weekenden. Maar vergeet niet het emotionele aspect. De inwoners van deze regio wordt voor hun gevoel weer iets ontnomen.

Oldenzaal e.o.

Poll

Druk op openhouden spoedpost neemt toe

Druk op openhouden spoedpost neemt toe

 • Prima, hoe groter de kans dat de post openblijft (69%)
 • Niet doen, huisartsen weten zelf wel wat het beste is (9%)
 • Als er maar een spoedpost in de buurt blijft (23%)
1241 stemmen