Volledig scherm
In de plannen om te komen tot de bouw van een nieuw crematorium in Oldenzaal wordt nu gekeken of deze voorziening gerealiseerd kan worden in combinatie met een uitvaarthuis elders in de stad. © Toma Tudor

Gesprekken over crematorium én uitvaarthuis Oldenzaal

OLDENZAAL - Krijgt Oldenzaal alsnog een crematorium aan de Schipleidelaan, maar dan in combinatie met een kleinschalig uitvaarthuis elders in de stad? Het zou zo maar kunnen. De optie is in elk geval onderwerp van gesprek tussen Crematoria Twente en In Pace Dela. Als de partijen kiezen voor deze nieuwe oplossing is er al een mogelijke locatie in beeld.

Al ruim vijftien jaar wordt gesproken over de bouw van een crematorium in Oldenzaal. Het initiatief hiervoor is afkomstig van uitvaartverzorging In Pace Dela en Crematoria Twente. Samen wilden ze achter de begraafplaats aan de Schipleidelaan een crematorium realiseren én exploiteren. Diverse keren leek de zaak rond. Maar evenzovele keren stagneerden de plannen. De plannen voor een crematorium in Oldenzaal (het derde in Twente) liepen ook vertraging op door de gewijzigde toekomstvisie van Crematoria Twente. Dat wil kleinschalige crematoria realiseren, verspreid over heel Twente. Naast de bestaande crematoria in Almelo en Usselo en de plannen voor Oldenzaal zou er in Borne nog een vierde voorziening moeten komen.
Die ambitie werd met weinig gejuich ontvangen door In Pace Dela. Om tot een bevredigende oplossing te komen, zijn beide partijen aan tafel gaan zitten. In dat overleg ontstond een nieuwe optie. Waarbij Crematoria Twente het bestaande gebouw aan de Schipleidelaan overneemt van Dela en daar tevens een crematorium bouwt. En Dela elders in de stad een kleinschalig uitvaarthuis opent. Een plek waar overledenen in een huiselijke sfeer, in zogenaamde familiekamers, opgebaard kunnen worden. De nabestaanden hebben dag en nacht toegang tot deze ruimte.
Tot op heden heeft dat overleg nog niet geleid tot definitieve overeenstemming. Zowel In Pace Dela als Crematoria Twente geven aan in dit stadium geen commentaar te willen geven.

Oldenzaal e.o.

Poll

Flexibele prijzen van bedrijfspercelen is goed voor de economie van Oldenzaal

Flexibele prijzen van bedrijfspercelen is goed voor de economie van Oldenzaal

  • Onmogelijk. Gelijke monniken, gelijke kappen moet het uitgangspunt blijven (39%)
  • Waarom niet, maatwerk is toch meer van deze tijd (51%)
  • Alleen als de prijzen bij Medikamente dan ook flexibel worden (10%)
1580 stemmen