Volledig scherm

Gesteggel om nieuwe aansluiting op snelweg Hengelo

HENGELO/OLDENZAAL - Hengelo tekent protest aan tegen plannen provincie op vliegveld Twente. Ook aansluiting op snelweg weer in geding.

De gemeente Hengelo maakt zich zorgen over de plannen voor de herontwikkeling van luchthaven Twente. Niet alleen waar het gaat om de gevolgen voor afslag 31 (Hengelo-Noord) op de A1, maar ook voor de verkoop van bedrijfsgrond. Daarom maakt Hengelo bezwaar bij zowel de gemeente Enschede als de provincie Overijssel.

Bezwaar
Het bezwaar bij de buurgemeente richt zich op de ontwerp-bestemmingsplannen voor de voormalige luchthaven. En dan met name het plan voor het noordelijke deel, waar ook niet-luchthavengebonden bedrijven kunnen komen. Hengelo erkent dat het een impuls kan geven aan de Twentse economie, maar vindt de omschrijving voor het soort bedrijven dat er kan komen te breed. Vooral als het gaat om de sector ‘advanced materials & manufacturing’. Dat zou de invulling van andere, al gerealiseerde bedrijventerreinen in de regio, zoals Campus in Hengelo, in de wielen kunnen rijden en in strijd zijn met eerdere regionale afspraken.

Ontsluiting
Maar misschien nog wel belangrijker is de voorgenomen ontsluiting van de Technology Base. Die zou een aansluiting moeten krijgen op de A1. Hengelo vreest dat die ten koste gaat van afrit 31, Hengelo-Noord. Omdat Rijkswaterstaat vanwege de verkeersveiligheid afritten niet te dicht bij elkaar wil hebben, zou dat kunnen betekenen dat afrit Hengelo- Noord wordt opgeheven. Dat zou funest zijn voor de ontsluiting van onder meer de Hasseler Es. Volgens Hengelo volstaat een uitbreiding van de huidige wegen (kruispunt Frans op den Bult en afrit Hengelo-Noord).

Haalbaar
Over de extra ontsluiting van de luchthaven wordt al langer gesteggeld door de gemeenten. Twee jaar geleden pleitte Frits Rorink, toen nog wethouder van Oldenzaal, voor een onderzoek naar de haalbaarheid van andere oplossingen. Bezoekers van het luchthaventerrein zouden volgens hem prima gebruik kunnen maken van afrit 32. Van daaruit moet dan een weg richting Technology Base aangelegd worden.

Rorink benadrukte destijds al dat de wens van Enschede, een nieuwe afrit dicht bij twee bestaande afritten, qua veiligheid een probleem gaat worden. Bovendien heeft Dinkelland in deze kwestie ook nog een stem in het kapittel. Een afrit bij Frans op den Bult zou op het grondgebied van deze gemeente te komen liggen.

Oldenzaal e.o.