Goed nieuws na borstkankeronderzoek bleek voor Annet (61) uit Oldenzaal toch heel slecht nieuws

ReportageOLDENZAAL - Annet Brinkerink (61) uit Oldenzaal kreeg jaren achtereen goed nieuws na diverse borstkankeronderzoeken. Maar drie maanden na de laatste test bleek ze toch uitzaaiingen te hebben. Ze is niet meer te genezen. „Er bleken wel degelijk signalen te zijn toen. Maar die zijn mij nooit verteld.‘’

Annet Brinkerink is nog redelijk optimistisch als ze in december 2017 naar de huisarts stapt met een rare bult in haar oksel. „Ik voelde dat het fout zat, maar ik dacht: ‘Ik ben er op tijd bij, ik ga voor genezing’. Want tijdens al die onderzoeken was er toch nooit wat gevonden?” Ook de huisarts is aanvankelijk niet erg bezorgd, omdat ze regelmatig gescreend is.

Geen goed nieuws

Het blijkt wel foute boel. Onderzoek wijst uit dat er een tumor zit. En inmiddels voelt Annet ook een bult in haar hals. „Toen kwam de hele mallemolen op gang. Echo, mammo, biopten. Twee dagen later moest ik naar de oncoloog voor de uitslag. Hij zei: ‘Ik heb helaas geen goed nieuws voor u.’ De kanker bleek uitgezaaid in mijn wervels, ribben, nek en lymfeklieren.”

Annet neemt het verbijsterende nieuws vrij rustig op. „Ik ben niet op zoek gegaan naar iemand die ik de schuld kon geven. Ik dacht: ‘Dit overkomt zoveel vrouwen, waarom zou het mij niet gebeuren’. Ik dacht gewoon dat ik pech had gehad.” Ze vindt het wel raar dat ze in september 2018 weer een oproep krijgt voor het volgende bevolkingsonderzoek. Ze meldt zich af, met opgaaf van reden. „Daar kreeg ik een nette reactie op van de klachtenfunctionaris. Ze zouden het uitzoeken.”

Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images

Oldenzaal e.o.