Volledig scherm
De vernieuwde Groote Markt wordt sfeervol aangelicht door elf masten en vier grondspots. Zeven haagbeuken zorgen voor het nodige groen op dit horecaplein. © Studio DL

Haagbeuken op vernieuwde Groote Markt in Oldenzaal

OLDENZAAL - De vernieuwde Groote Markt wordt sfeervol verlicht door elf lichtmasten en vier grondspots rondom de Marktsteen. Volgend voorjaar worden bovendien zeven haagbeuken op het plein geplant.

Omdat de schoolvakantie nu is begonnen, zijn de werkzaamheden aan de Groote Markt tijdelijk stilgelegd. Begin september wordt deze klus weer opgepakt. In de bestrating zal de beeltenis van het Boeskoolmenneke worden verwerkt. Hiervoor worden volgens de gemeente ‘redelijk onopvallende glinsterende stenen’ gebruikt. Het verplichtingsplan, dat gemaakt wordt door Studio DL, wordt de komende weken nader uitgewerkt.
Daarbij wordt het accent vooral gelegd op de veiligheid, het versterken van het huiskamergevoelen de gebruiksvriendelijkheid van het plein. Het is de bedoeling dat de lichtmasten zoveel mogelijk op de gevelafscheiding tussen de terrassen komen te staan. De panden rondom de Groote Markt worden ‘sfeervol’ aangelicht ddoor een lichtsluier, waarvan de lichtsterkte aanpasbaar is.
Bij de keuze van een boom konden de ondernemers en aanwonenden een voorkeur aangeven in een enquête. De voorkeur ging uit naar de carpinus betulus ‘Frans Fontaine’: de haagbeuk. Een zuilvormige en snoeibare boom, die weinig tot geen vruchten of zaden laat vallen. Uiteindelijk bereiken deze bomen een hoogte van acht à zestien meter.

Oldenzaal e.o.