Volledig scherm
© Lars Smook

Herman Finkers laat een volle Plechelmus gregoriaans zingen

OLDENZAAL - De 800 deelnemers aan 'Missa in Mysterium' hadden thuis geoefend. Want dat moest van Herman Finkers.

Met een beetje roomse fantasie zou je Herman Finkers de misdienaar van de middag kunnen noemen. Volgens medeorganisator van Missa in Mysterium, Marcel Willemsen, vindt Herman immers dat de gregoriaanse meezingmis niet om hem draait. "Het gaat hem om de mis en dat iedereen meezingt."

Ofwel: Finkers, van professie cabaretier, speelt zondagmiddag slechts een dienende rol. Hij is tijdens de mis de stem op de achtergrond en deelt naderhand de hosties uit. Toch bekleedt hij, onbedoeld, een hoofdrol. Hij is het, die het moeiteloos heeft klaargespeeld om de Plechelmus met 800 belangstellenden annex meezingers vol te krijgen.

Uitzending
De volledig in het gregoriaans gezongen hoogmis wordt opgenomen door de KRO, die de registratie tussen kerst en oud en nieuw mogelijk uitzendt. Helemaal in het Latijn verloopt de middag overigens niet. Het is Finkers zelf die in het Twents tekst en uitleg geeft én stilstaat bij de Oldenzalers die de Glimlach van Twente recent zijn ontvallen; van Carmel-docent Berry Hogenkamp tot directeur Willem Marcelis van zorgcentrum De Posten.

Vooraf brieft Finkers de honderden deelnemers. Want dat zijn ze, houdt hij de bezoekers van de Plechelmus voor. "U bezoekt geen concert en u woont ook geen mis bij, nee, u bent onderdeel van die mis. U doet mee aan een religieuze opera." Daar was vooraf wel enig huiswerk voor nodig. "Heb je wel geoefend?", vraagt Joke Weerman uit Emsbüren de journalist, "want dat stond namelijk op het kaartje." Ook op de speciaal voor deze gelegenheid opgetuigde website missainmysterium.nl wordt aangedrongen op een actief optreden van de kerkgangers. Zitten in de kerkbanken - en veelvuldig staan - is niet voldoende.

Latijn
De gezongen mis heeft voor Myriam de Beer uit Enschede weinig of geen geheimen. "Ik ben katholiek, zit iedere zondag in de kerk en zing in het kerkkoor. Een paar passages heb ik van tevoren doorgenomen, maar alles komt bekend voor. Maar om mee te zingen moet je er wel een beetje in zitten. Voor een leek is dit waarschijnlijk abracadabra. Ik vind het een mooi initiatief, helemaal in het Latijn."

Ook Sander Schelberg, burgemeester van Hengelo, verwacht geen problemen. "Ik zing elke zondag in het Latijn, dus zo moeilijk is het voor mij niet." Finkers heeft niettemin vooraf wel een tip: "Zing niet te hard", luidt zijn aanbeveling, "het gregoriaans zingt namelijk van zichzelf al."

Dat doet de volle Plechelmus. Ook Weerman zingt meerdere passages mee. Ze is zonder enig godsgeloof opgevoed, "maar we kregen wel kennis van God en de bijbel aangereikt thuis." Of ze een idee heeft wat ze zingt? "Af en toe wel, soms niet. Het voordeel is dat ik er wel Franse en Italiaanse woorden in herken. Daar valt een hoop uit te halen."

Oldenzaal e.o.