Volledig scherm
Sandra Timmerman. Foto: Carlo ter Ellen

Het leven van zangeres Sandra Timmerman uit Oldenzaal is één grote smartlap

OLDENZAAL - Zangeres Sandra Timmerman (52) uit Oldenzaal heeft een nieuwe single: 'Ik moet je laten gaan'. De titel is passend, want loslaten is het nieuwe motto van de oudste dochter van Gert Timmerman, wier leven in feite een grote smartlap is.

Door Engelbert Heideman

Vorige week opende ze een oud koffertje van haar moeder Hermien. "Ik had mijn zoon Paul er maar bij gevraagd, je weet nooit wat voor beesten er uit springen na zoveel jaren."


Playboy
In plaats van beesten kwamen er prachtige herinneringen bovendrijven. Zoals Playboy van 25 jaar geleden. Met de zusjes Timmerman prominent op de cover. Pikant gekleed. En naakt binnenin het mannenblad, samen in bad. "Wat hebben we gelachen toen", zegt ze op een maandagmiddag, op de Groote Markt in Oldenzaal.

Geen contact met zus
Toen waren de zusjes nog zoals zusjes moeten zijn. Samen lachen, samen genieten, samen geheimen delen. Dat is nu, anno 2016 anders. "Nee, we zien elkaar niet meer." Ze neemt een hap van haar broodje oude kaas en een slok cappuccino. "De keuzes die Sheila maakt, stroken niet met die van mij."

Dat heeft overigens niets te maken met het feit dat Sheila nu met een vrouw is getrouwd. "Ben zelfs nog op haar bruiloft geweest, dus." Drie jaar hebben ze nu geen contact meer, al wonen ze allebei in Oldenzaal. "Als we elkaar per ongeluk bij de supermarkt tegenkomen, is het 'hoi' en meer niet."

Misbruik
Ze hoorde, zoals ze zelf formuleert, 'de haan drie keer kraaien' toen ze op Facebook las dat Sheila zo blij was met de verzoening met hun vader, Gert. De man die van grote invloed is geweest op hun leven, ook in negatieve invloed, tot misbruik toe, aldus de lezing van de twee dochters. "Als je elkaar daar niet meer in kunt vertrouwen, breekt er ook wat. Maar het is zoals het is. Ik hou van haar, maar zij heeft haar leven en is ook een 180 procent andere vrouw dan ik. Klaar, loslaten."

Sandra woont samen met haar jongste dochter van 13 jaar, Liyanke, uit haar tweede (gestrande) huwelijk. "Ze zit op het vwo, tweede jaar. Ik ben weer ouderwets aan het overhoren", lacht ze. Uit haar eerste huwelijk heeft ze een dochter (Hermieke) en een zoon, Paul (32).

Gebroken met vader
Met haar kinderen en kleinkinderen kan ze goed door één deur, ze zijn haar alles. Van haar vader Gert heeft ze allang afscheid genomen. Vorig jaar schudde ze hem de hand. "De laatste keer dat ik hem zag, denk ik. Nee, ook op zijn uitvaart kom ik niet, daarvoor is veel te veel gebeurd."

Dat handje schudden was een jaar geleden in Almelo, in de rechtbank. "Hij beweerde ineens dat ik zijn dochter niet was." Ze schudt haar hoofd. "Dat kon er ook nog wel bij... Ik kan er nu om lachen, maar het zegt genoeg over die gekke kronkels in zijn hoofd en de waanideeën waar hij zelf in ging geloven."

Om van het gezeur af te zijn, werkte ze mee aan een DNA-test. "Stilletjes hoopte ik dat de test zou uitwijzen dat ik niet zijn dochter was. Natuurlijk bewees de test het tegendeel. Toen spande hij een rechtszaak aan omdat de DNA-test niet zou deugen..." De rechter moest er nog net niet om lachen.

Ze glimlacht. De aanleiding van het interview, haar keuze voor het Nederlandse lied, is nog niet echt aan bod geweest. Ik ben open, zeg zoals het is." Ze laat er een stilte op vallen. En praat vervolgens over haar broer die in aanraking kwam met justitie, vanwege een zedendelict. "Een hel, plaatsvervangende schaamte en misselijkheid."

Het waren allemaal zaken die de afgelopen twee jaar speelden en die haar dit jaar een burn-out bezorgden. Sandra Timmerman had het gehad. Was moe, kon even niet meer. Wat haar de afgelopen twee jaar overkwam, raakte haar toch meer dan ze verwachtte. Zoals die zondag dat haar vader in Rossum op een voetstuk werd gezet vanwege zijn 80ste verjaardag. "Dát deed mij wel pijn. Ongelofelijk, de mensen moesten eens weten... Hij heeft ook nog een lintje gekregen, van onbesproken gedrag hoef je dan ook blijkbaar niet meer te zijn." Het boek Circuskind waarmee ze bezig is, legde ze aan de kant. Voor een tijdje. Sandra had even tijd nodig om tot zichzelf te komen. "Het werd allemaal een beetje te veel. Maar gelukkig kreeg ik weer energie van waar ik nu mee bezig ben."

Levenslied
En dat is de weg die ze nu is ingeslagen. Op het spoor gezet door haar oudste dochter. "Ik was op bezoek bij Maarten de Groot, al heel lang een muzikale vriend van mij. Met Henny Thijssen had hij wat nummers gemaakt. Ik hoorde dit nummer en zei meteen: heb je hier al iemand voor? Niet dus. Het was voor mij geschreven, echt."

Tijd voor een nieuwe carrière. In de voetsporen van Imca Marina en Willeke Alberti. "Mensen blij maken met Nederlandstalige muziek. Dat is wat ik nu wil." Ze zegt zelf dat daarmee de cirkel rond is eigenlijk. "Ja, ook 'Alle duiven op de dam' van mijn ouders komt in een medley."

Ze schuift haar nieuwe single 'Ik moet je laten gaan' naar voren. "Ben al bezig met meer nummers, want nu moet er natuurlijk ook een album komen." Gezellige nummers die goed in het gehoor liggen. "Ik ben blij dat ik nog weer een nieuwe kans krijg. Juist in een periode dat ik in de lappenmand zat, kwamen er mooie dingen op me af."

Doelen heeft ze niet meer. "Ik ben moeder en oma, dat is mijn leven. Daar kan verder helemaal niets tegenop. En ik zou blij zijn dat als ik nog lang gezond mag blijven, dat ik mag zingen. Hopelijk kan ik er ook nog een boterham mee verdienen, met mijn optredens. En misschien nadat mijn boek is uit, hier en daar een lezing geven of projecten begeleiden."

Herman Finkers
"Of ik trots ben? Nee, dankbaar. Dat ik sta waar ik nu sta. Ook ik heb zo nu en dan een kutdag, ben gewoon een mens. Maar dan stof ik de knie af en ga ik weer door. Een leuke uitspraak van Herman Finkers heb ik heel goed in mijn oren geknoopt: 'doe een stapje opzij en laat de gek even voorbij.' Daar heb ik zoveel aan gehad. Ja, heb veel stapjes opzij gezet in mijn leven. Mijn leven is niet saai, er is veel gebeurd. Maar ik heb ook veel geleerd. Het persoonlijke, de liefde, is de benzine van alles. En verder? Vooral veel loslaten."

Oldenzaal e.o.