Het Twentse midwinterhoornblazen: oud gebruik of uitgevonden traditie?
DE LUTTE - Tijdens het Twents Kampioenschap op maandag 26 december, is het midwinterhoornblazen een serieuze zaak. In het algemeen wordt het als een eeuwenoude Germaanse traditie beschouwd. Maar is dat wel zo? De meningen blijken nog altijd verdeeld.
Delen per e-mail
Daar waagde schrijver J.J. Voskuil, volkenkundige van het Meertens Instituut en schrijver van de beroemde romancyclus Het Bureau, aan te twijfelen in een artikel met de cynische titel 'Het tijdelijke met het eeuwige verwisseld, of: op de klank van de midwinterhoorn de eeuwigheid in'.
Jaren ‘20
Volgens de in 2008 overleden Voskuil was het midwinterhoornblazen gewoon een in de jaren 20 van de vorige eeuw 'uitgevonden' traditie. In 2004 verscheen in deze krant al het artikel “De aloude mythe rond de midwinterhoorn weet van geen wijken” over de vasthoudendheid dat het om een eeuwenoud gebruik gaat.
Voskuils onderzoek toont aan dat het midwinterhoornblazen pas tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog een wijdverbreid volksgebruik werd. Gestimuleerd door de Germaanse mythologische interpretaties zou de traditie uitgevonden zijn, aldus Voskuil. Dit is sindsdien in wetenschappelijke kring onomstreden.
Toch Germaans? Of 19e-eeuws?
Volgens voorzitter Gert-Jan Poppink van de stichting Midwinterhoornblazen Twente, zat Voskuil er toch echt naast. De stichting beijvert zich ervoor de traditie in stand te houden, onder andere met dit 'Twents Kampioenschap'. "Een gebruik waarvan bewezen is dat het dateert uit de Germaanse tijd en dat later is vertaald naar een christelijke traditie", zo weet Poppink zeker.
Volgens het Immaterieel Erfgoed, moet de geschiedenis van het hoornblazen recenter worden geplaatst. Met stelligheid zeggen ze op hun website dat het midwinterhoornblazen "in ieder geval in de 19e eeuw in Nederland bestond." Dit baseren zij op een brief aan de burgemeester in 1814, waarin er naar het instrument verwezen wordt.
Serieuze zaak
Hoe verdeeld de meningen ook blijven, het midwinterhoornblazen is een serieuze zaak tijdens de kampioenschappen. Een jury die de door de 36 blazers voorgebrachte klanken moet beoordelen, zit 100 meter verderop in een geblindeerde veewagen, zodat de typische melancholische tonen volstrekt objectief beoordeeld kunnen worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom gemeenten vasthouden aan verkoop aandelen Twence
ENSCHEDE – Niet voor het eerst klinkt de roep van een aantal gemeenten om de aandelen van afvalverwerker Twence te verkopen. Waarom blijven Oldenzaal, Twenterand, maar vooral Almelo aan een schijnbaar dood paard trekken? -
Pad in Oldenzaalse stadstuin heet nu officieel Jacob van Deventerpad
OLDENZAAL - Het voet- en fietspad in de stadstuin heeft sinds dinsdag een officiële naam: het Jacob van Deventerpad. -
PREMIUM
Mirella uit Oldenzaal overwon achtbaan van rouw en verdriet: ‘Pak je kansen en ga voor het moment!’
OLDENZAAL - Wat doe je als je in tien jaar tijd twee echtgenoten en een zoon van drie jaar verliest? Samen met haar vriendin Rianke Lubberding maakte Mirella de Jong een indrukwekkend boek: Het was zo stil in mij. „Geen boek vol ellende en verdriet maar juist een hoopvol boek.” -
PREMIUM
Twence onder vuur: deel Twentse gemeenten wil af van vuilverwerker en afvalverbrander
De gemeenten Almelo, Rijssen-Holten, Oldenzaal en Twenterand willen af van vuilverwerker en afvalverbrander Twence. Ze zijn de gedwongen winkelnering zat, zeker nu het bedrijf, waarvan ze zelf met de andere Twentse gemeenten aandeelhouder zijn, de prijzen fors wil verhogen. -
PREMIUM
Stadshart Oldenzaal vraagt meer aandacht voor historisch erfgoed: ‘Kastje gezien en weg ermee, zo gaan we om met onze geschiedenis’
OLDENZAAL - Voor een stad die er stiekem van droomt het Pompeï van Twente te worden, slaagt Oldenzaal er volgens Ben Keizers niet goed in zijn bodemschatten zichtbaar te maken.
-
Last van hittestress, wateroverlast of extreme droogte? Oldenzalers mogen hier digitaal over meepraten
OLDENZAAL - Veel last gehad van hittestress, extreme droogte of wateroverlast? Door mee te doen aan een digitaal onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering kunnen de Oldenzalers aangeven hoe zij de afgelopen drie zomers hebben beleefd. -
Heel Oldenzaal wipt....tegels
OLDENZAAL - Wie wipt de meeste (tuin) tegels voor groen? In het NK Tegelwippen gaat Oldenzaal de strijd aan met andere gemeenten in het land. -
PREMIUM
Fride Kok leeft al 25 jaar haar droom met Candy Corner in Oldenzaal: ‘Ben nog nooit op vakantie geweest’
OLDENZAAL - Nog nooit hoefde ze de deur vanwege ziekte op slot te doen. En op vakantie? Dat deed Fride Kok niet. De onderneemster is verknocht aanan haar snoepwinkel Candy Corner. Al 25 jaar.