Hond vermist? Chaos uit Oldenzaal speurt hem graag voor je op

VIDEOOLDENZAAL - Hond zoekt hond. Astrid van Huizen en Jan de Vries uit Oldenzaal speuren in heel Nederland vermiste honden op. Hun 2,5-jarige Duitse herder Chaos heeft er binnen een jaar al twaalf gevonden.

Tien dagen lang was hij weg, Boris uit Hengelo. Op Facebook en andere social media wemelde het van de meldingen waar de zwarte labrador zou zijn gezien. Een groep hondenliefhebbers begon zelfs een spontane zoekactie bij een van de locaties.

,,Goed bedoeld, maar precies dat wat je bij een vermissing beslist niet moet doen. Zo’n hond is al gestrest en je jaagt hem alleen maar verder op”, verzucht Jan de Vries (58) uit Oldenzaal. ,,Hoe meer mensen tegelijk in hetzelfde gebied op pad gaan, hoe meer nieuwe geursporen je verspreid. Daardoor wordt het voor een speurhond nog moeilijker de vermiste hond te vinden”, zegt zijn vriendin Astrid van Huizen (33), ''Facebook is heel mooi om een vermissing te melden en tips te krijgen, maar doe verder alsjeblieft alles in overleg.''

Vuurwerk

Het zijn drukke maanden geweest voor Zoekteam Dogs Lovers. Met name in december raakten weer veel honden zoek, vaak in paniek weggerend door vuurwerk. ,,We hebben in oktober een andere auto gekregen en sindsdien hebben we al 13.000 kilometer gereden, puur voor dit werk”, zegt Astrid. 

Alleen in Hengelo hebben ze afgelopen weken al twee honden levend en wel teruggevonden. Zoals de zes maanden oude teckel Señor, die op Oudejaarsochtend schrok door vuurwerk en de benen nam. ,,We hebben hem de hele dag gezocht, zonder succes", zegt eigenaar Robert Belser (57), "Jan en Astrid kwamen de volgende ochtend met Chaos, die pakte direct het geurspoor op en anderhalf uur later vonden we Senõr. Hij was helemaal in orde. Geweldig."

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Astrid van Huizen en Jan de Vries rijden heel Nederland door om met hun speurhond Chaos vermiste honden op te sporen. Doe het vrijwillig en hebben zelf hun hond getraind. © Lars Smook

Vrijwilligerswerk

Een vergoeding voor de verstookte brandstof, dat zijn de enige kosten die het stel vraagt voor hun vrijwilligerswerk. Op elk moment van het jaar zijn er wel meer dan 200 honden vermist. 

,,Wij gaan niet zomaar op zoek, maar komen in actie als de baasjes ons daar om vragen”, zegt Astrid, ,,dat lukt niet altijd direct. Ik heb ook mijn werk en twee jonge kinderen. We gaan in principe met z’n tweeën op pad, maar in echte noodgevallen kan Jan ook alleen op pad.”

Astrid en Jan gaan voorlopig als vrijwilligers door. ,,Je kunt hier niet makkelijk je boterham mee verdienen”, zegt Jan. Astrid: ,,Maar het zou wel mooi zijn om dit full-time te kunnen doen. De baasjes zijn altijd ontzettend dankbaar, daar doe je het voor.”

Quote

De baasjes zijn altijd ontzettend dankbaar, daar doe je het voor

Astrid van Huizen

Overleg

Boris is uiteindelijk levend en wel gevangen, op 5 januari. Het beestje bleek van Hengelo-Zuid naar Weerselo te zijn gelopen, ruim veertien kilometer. ,,In overleg met de dierenarts hebben we voer met slaapmiddel in zijn omgeving neergelegd. Dat moest wel, zo nerveus was Boris”, zegt Jan, “maar dat soort maatregelen kun je alleen in goed overleg met alle betrokken partijen doen. Hoe goed bedoeld allerlei acties ook zijn, doe het nooit op eigen houtje of zonder overleg met het baasje.”

Tips voor baasjes
- Zorg er bij gechipte honden voor dat de adresgegevens actueel blijven, zodat het baasje snel kan worden gevonden.

- Loopt je hond weg, laat dan als baasje een kledingstuk achter op de laatste plek waar je je hond hebt gezien. Grote kans dat de hond later op de geur van je sjawl, handschoenen, muts, trui of shirt afkomt.

- Bel na een vermissing de dierenambulance en licht de landelijke databank van vermiste honden in, www.amivedi.nl

- Ga niet op eigen houtje met grote groepen op pad. Ga niet rechtstreeks op de hond af en roep niet zijn naam. Gestresste honden zullen hierdoor alleen maar verder opgejaagd worden.

- Help de speurders door dekentjes, een halsband of andere spullen van de vermiste hond in een gesloten plastic zak te doen. Met deze geuren kan de speurhond zijn werk doen.

- Honden die aan de riem zijn losgeschoten moeten met voorrang worden opgespoord. De riem kan verstrikt raken in struiken, aan bomen of sterke maïsstengels waardoor een hond zichzelf kan wurgen of uitgehongerd raakt.

Oldenzaal e.o.

poll

Gemeente Oldenzaal zet streep door eigen nieuwjaarsreceptie

Gemeente Oldenzaal zet streep door eigen nieuwjaarsreceptie

  • Hadden ze veel eerder moeten doen, is toch een incrowd-feestje (76%)
  • Eeuwig zonde, hoorde toch een beetje bij het begin van het nieuwe jaar (8%)
  • Mooie kans voor lokale ondernemers om een alternatieve receptie te organiseren (16%)
599 stemmen