Volledig scherm
© Thinkstock

Hondenbelasting, dure 'grap' in Oldenzaal en Losser

OLDENZAAL/LOSSER - Hondenbezitters in Losser en Oldenzaal betalen veel aan hondenbelasting. Met een tarief van iets onder (Losser) en iets boven (Oldenzaal) de 100 euro zitten ze in de top van de Twentse gemeenten. Het scheelt bijna twintig euro in vergelijking met Hengelo en Enschede.

Voor de tweede hond zijn Lossernaren 147 euro kwijt. Oldenzalers betalen voor de tweede hond iets minder: 140,88.
In Dinkelland gaan ze met de tijd mee. Net als in een paar andere Nederlandse gemeenten hebben ze met ingang van dit jaar een streep gehaald door de hondenbelasting. Dinkelland doet niets voor honden, maar vraagt er ook niets voor. Dat standpunt zagen sommige raadsleden in Losser ook graag ingenomen worden door hun gemeente. De belasting op honden werd niet meer van deze tijd genoemd.

Om ervoor te zorgen dat iedereen ook echt betaalt, wordt regelmatig gecontroleerd op de aanwezigheid van een hond. En met succes: bij een onlangs uitgevoerde controle in zowel Losser als Oldenzaal werden dit jaar meer dan 100 nieuwe honden ‘ontdekt’, waarvoor geen belasting werd betaald. De eigenaren mogen alsnog geld overmaken.

Algemene middelen
De vraag wat er in Losser en Oldenzaal gedaan wordt met de hondenbelasting is niet heel moeilijk te beantwoorden. In Losser is het antwoord simpel: al het geld gaat naar algemene middelen. Met andere woorden hondenbezitters spekken de gemeentekas. De gemeente kent tot dusverre geen enkele voorziening voor honden. Geen uitlaatveldjes, geen poepbakken. Helemaal niets.

In Oldenzaal gaat de hondenbelasting ook naar de algemene middelen. Tegelijkertijd wordt er geïnvesteerd in voorzieningen en faciliteiten die de honden ten goede komen. Aan de rand van de stad zijn uitlaatveldjes aangelegd. Dat ze daar zijn heeft volgens een woordvoerder van Oldenzaal te maken met de compactheid van de stad. „Er is hier minder openbare ruimte, daarom hebben we de voorzieningen aan de randen moeten leggen.” Ook zijn op diverse plaats poepbakken. Om die zo schoon mogelijk te houden worden de poepbakken frequent verschoond en zakken worden vervangen. Daar is mankracht, transportmiddelen en materiaal voor nodig.

Oldenzaal e.o.