Volledig scherm
© Frans Nikkels

Huis uit 1913 van Stefan en Marloes in Oldenzaal zit vol verrassingen

OLDENZAAL - Onder vier lagen tapijt lag een authentieke tegelvloer verborgen, onder het terras zat een oude waterbron. Het waren maar enkele van de verrassingen die Stefan Onclin (30) en Marloes Giesselink (25) tegenkwamen in hun Oldenzaalse woning uit 1913.

Alsof ze decennia terug in de tijd waren beland. Zo voelde het toen Stefan en Marloes in 2014 een kijkje namen in de voormalige boerderij die al zo lang te koop stond. De 101 jaar oude eigenares was verhuisd, met achterlating van haar gedateerde huisraad.

Bevroren dekbedden

Ze bleek de laatste jaren alleen de benedenverdieping te hebben bewoond, een hokkerig geheel met jaren-zeventig-bruin, bedompte vloerbedekking en een boerenkeuken met knalgroen plafond. Twee gaskacheltjes moesten het huis warm houden. ,,Van haar kinderen hoorden we later dat hun dekbedden 's winters altijd bevroren. Zo koud was het boven", zegt Stefan.

Het was een typisch geval van: je moet er doorheen kijken. Maar makkelijk was het niet, mede door de manshoge coniferenhaag rondom het huis. ,,Deze woning ligt precies tussen onze twee ouderlijke huizen in", zegt Marloes. ,,We kwamen hier dus bijna dagelijks langs, maar door die haag was dit huis ons nooit opgevallen."

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
© Frans Nikkels

Varkenshok

Het huis bleek een voormalig boerderijtje met koeienstal, hooizolder en varkenshok. De sporen van het verleden waren volop zichtbaar, het achterstallig onderhoud indrukwekkend. Niettemin zagen Stefan en Marloes de potentie.

Wat hielp: vanuit de woonkamer is de monumentale Plechelmustoren goed te zien. Voor rasechte Oldenzalers een vertrouwd gevoel. ,,Ons vorige appartement lag aan de voet van de Plechelmus. We vonden het daar heerlijk: de ramen open en we zaten meteen in het stadsgewoel", zegt Stefan. ,,Daarom zochten we iets authentieks, vlakbij de binnenstad."

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
© Frans Nikkels

Spartaans

Het huis werd volledig gestript en gemoderniseerd, met respect voor het verleden. De operatie nam een jaar in beslag. Marloes en Stefan brachten enkele wintermaanden op spartaanse wijze door in een mobiele unit in de tuin. ,,Met alleen een wc en een elektrisch kacheltje, géén warm water. We moesten douchen bij familie, de waterleiding was regelmatig bevroren."

Maar het resultaat vergoedt de ontberingen. De oude koeienstal is een gezellige eetkamer geworden. Het stalraampje in de muur naar de keuken komt uit de oude boerderij van Marloes' oma. Ook het zestig jaar oude gaskacheltje komt daar vandaan. In de keuken ligt een fraaie tegelvloer, een van de geheimen die het huis prijsgaf.

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
© Frans Nikkels

Vier lagen tapijt

,,De tegels lagen verstopt onder vier lagen tapijt, waartussen we zelfs een krant uit 1968 terugvonden. De paneeldeuren met glas-in-lood waren afgetimmerd met bruine platen. Onder de verlaagde plafonds bleken mooie oude schroten te zitten. Al die authentieke details hebben we teruggehaald", zegt Stefan.

Een verrassing was verder de oude waterbron onder het terras. ,,Vroeger kwam de hele buurt hier water halen. Het blijkt ondergronds te stromen van de Tankenberg richting Hengelo. Er zit zo'n 2.500 liter water in deze wel, hebben we ontdekt. Als je 'm leeghaalt, is ie binnen een paar uur weer gevuld. We gebruiken het water nu voor de tuin."

Volledig scherm
© Frans Nikkels
Volledig scherm
© Frans Nikkels
Volledig scherm
© Frans Nikkels

Oldenzaal e.o.