Volledig scherm
Oldenzaal - Twee Syrische zwemmers bekijken de in Arabisch vertaalde huisregels voor het zwembad Vondersweijde © Carlo ter Ellen DTCT

Huisregels Twents zwembad in Arabisch vertaald

OLDENZAAL/HENGELO - Wie niet kan zwemmen, mag het diepe bad niet in. Dat staat in de huisregels van het Oldenzaalse zwembad Vondersweijde. Ook in het Aarabisch.

Vondersweijde, Twentebad in Hengelo, Dorper Esch in Denekamp; in Twentse zwembaden wordt al langer zwemles gegeven aan asielzoekers. Niet zo vreemd dus, dat Twentse zwembadmanagers de wens van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) onderschrijven, om asielzoekers zo snel mogelijk aan een zwemdiploma te helpen.

In een zwembad in Venlo overleed maandag een 16-jarige Syrische jongen. Hij kon niet zwemmen.

In veel Twentse gemeenten krijgen asielkinderen de mogelijkheid zwemlessen te volgen. Bijvoorbeeld in Hengelo, waar bijna alle leerlingen van de Horizon, een basisschool voor asielkinderen, zwemles krijgen. Ook in zwembad Vondersweijde zijn sinds een jaar aparte zwemlessen voor jongvolwassenen. De zwemlessen voor volwassenen worden ook goed bezocht door asielzoekers. Vorig jaar was er al een zwemlesgroep in Denekamp.

Lastig

Maar omgang met asielzoekers die in de zwembaden willen zwemmen blijft intussen lastig, zeggen de managers. „Probleem is dat vooral jongvolwassen asielzoekers denken dat ze geen zwemles nodig hebben. Dat ze het zo ook wel kunnen”, zegt Shelly Jambor van Vondersweijde.

Manager Ilija Melisie van het Twentebad in Hengelo geeft aan dat de huisregels van het Twentebad begin dit jaar zijn aangepast. Daarin werd eerder aangegeven dat kinderen die niet kunnen zwemmen, alleen het zwembad in mogen met vleugeltjes en onder begeleiding van volwassenen. „Maar hoe ga je om met jongvolwassenen? Dus hebben we nu in de huisregels opgenomen dat ook zij moeten kunnen zwemmen.” Daarin gaat het Twentebad verder dan Vondersweijde. Er is een soort zero-tolerancebeleid. „Kun je niet zwemmen, dan mag je het zwembad niet in.”

Bijna mis

In het Twentebad ging het begin 2016 bijna mis, toen badmeesters op het nippertje konden voorkomen dat 12 asielzoekers op het drukste moment van de week het diepe in sprongen. Twee anderen moesten bij een glijbaan uit het water getrokken worden. Volgens Jambor is die drukte, waarbij het lastiger is overzicht te bewaren, het eigenlijke gevaar. „Mensen uit die verre landen gaan pas zwemmen als de mussen van het dak vallen. Juist dan is het onwijs druk in het zwembad.”

Waar Melisie wijst op mogelijke taalproblemen, heeft Jambor daar minder vrees voor. „Wanneer een boos kijkende badmeester in de richting van de uitgang wijst, weet iedereen wat de bedoeling is”, aldus Jambor. Daarnaast staat in de huisregels dat een gast in een gangbare taal moet kunnen communiceren. „En we hebben onze huisregels door een klant in het Arabisch laten vertalen. Die zijn bij de kassa en de receptie verkrijgbaar”, zegt Jambor.

Volledig scherm
Oldenzaal - Twee Syrische zwemmers bekijken de in Arabisch vertaalde huisregels voor het zwembad Vondersweijde © Carlo ter Ellen DTCT

Oldenzaal e.o.