Huurder gezocht voor monumentaal Michgoriushuis in Oldenzaal, liefst een met publieke functie
OLDENZAAL - Gezocht: een huurder, liefst een organisatie met een maatschappelijke functie, voor een van de oudste panden in hartje Oldenzaal. Gegadigden kunnen zich melden bij het bestuur van de stichting Michgoriushuis.
Het eeuwenoude pand aan de Marktstraat 10-12 kan een nieuwe huurder gebruiken, omdat Impuls de huur heeft opgezegd met ingang van 1 januari 2022. Zoals deze krant vorige week meldde, hoopt de welzijnsinstelling samen met Kunstenschool Kaliber onderdak te vinden in het voormalige Univé-pand aan de Wilhelminastraat. Het aangekondigde vertrek maakt dat het bestuur van het Michgoriushuis de speurtocht is begonnen naar een geschikte opvolger.
De voorkeur gaat daarbij uit naar een maatschappelijke organisatie, benadrukt Jozef Stipdonk die met Albert Pluimers en Gerard Oude Maatman het bestuur vormt van de stichting die eigenaar is van het Michgoriushuis. „Juist omdat het zo’n markant pand is, zijn we op zoek naar een huurder met een publieke functie. Zodat het gebouw voor iedere Oldenzaler toegankelijk blijft. Voor dienstverlening is dit ook een prachtig pand”, meent Stipdonk.
Huis van de stadsarts
Het Michgoriushuis is een rijksmonument dat in zijn huidige vorm verschillende bouwperiodes kent. Het oudste deel (aan de achterzijde) dateert volgens Stipdonk uit 1530 en is daarmee nog enkele tientallen jaren ouder dan aanvankelijk werd gedacht. De voorgevel aan de zijde van de Marktstraat is rond 1650 gebouwd en de vroegere paardenstallen en de aanbouw is waarschijnlijk in 1763 gerealiseerd. Stipdonk: „Dit is altijd een woonhuis geweest. De naam is ontleend aan dokter Guillaume Landreben Michgorius, die in 1823 de stadsarts was van Oldenzaal.”
Voor dienstverlening is dit een prachtig pand
Na het overlijden van Michgorius kwam zijn huis in bezit van Gulia Palthe, die aan de overzijde in het Palthehuis woonde. Zij gaf toestemming er een Oudheidkamer in te vestigen. Onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat het pand zijn oorspronkelijke staat moest behouden, werd het in 1928 geschonken aan de Vereniging Departement Oldenzaal der Maatschappij tot Nut van het Algemeen. In de jaren daarna fungeerde het onder meer als kleuterschool en bibliotheek voordat het in 1971 werd verkocht aan de Stichting Dienstencentrum voor Bejaarden, de voorloper van de latere Stichting Welzijn Ouderen.
‘Leuke publieke functie’
„Het gebouw moet geëxploiteerd worden om het over te kunnen dragen aan de volgende generaties”, legt Stipdonk uit. „De interesse is er ook wel. Een aantal bedrijven en instellingen heeft zich al bij ons gemeld.” Gezien de bezuinigingen waar veel maatschappelijke organisaties mee te stellen hebben, is de ‘leuke publieke functie’ geen zekerheid. „We hebben onze voorkeur aangegeven bij de gemeente. Als zij iets weten, geeft het dan aan ons door. En natuurlijk kijken we ook binnen ons eigen netwerk.” Intern is ook al gesproken over de optie van meerdere huurders.
Met een vloeroppervlak van circa 700 m2 (alleen begane grond, een fraaie tuin en de gunstige ligging in het centrum verwacht het bestuur uiteindelijk wel een nieuwe huurder te vinden. Hoewel het een rijksmonument is, heeft de indeling van het gebouw niet overal die status. Kleine bouwkundige aanpassingen zijn daarom mogelijk. Na het vertrek van Impuls wordt eerst wat groot onderhoud aan het pand uitgevoerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Oldenzaal herdenkt acht slachtoffers van explosie op Groote Markt
OLDENZAAL - Het is zondag 77 jaar geleden dat acht jonge Oldenzalers tijdens het bevrijdingsfeest op de Groote Markt door een explosie om het leven kwamen. Daar wordt zondagavond tijdens een korte ceremonie bij stilgestaan. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUMNieuwsupdate
Verdwijnt het Bevrijdingsgevoel van 5 mei stiekem in Noordoost-Twente en welk lot hangt vv Oldenzaal boven het hoofd?
OLDENZAAL - Lijkt dat maar zo of verliest de Nationale Bevrijdingsdag in Noordoost-Twente steeds meer aan betekenis? Gelet op de wijze waarop 5 mei dit jaar vrijwel geruisloos voorbij ging aan Oldenzaal, Losser en Dinkelland zou je het bijna gaan denken. Natuurlijk, de nationale driekleur wapperde op tal van plekken, maar daar bleef het ook zo’n beetje bij. Wat verder opviel deze week: de bliksemtrip van De Avonturier naar Oekraïne, de onzekerheid over het voortbestaan van vv Oldenzaal en de sportieve ambities in Losser. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
PREMIUMNIEUWSUPDATE
Ondraaglijke jeuk van zoveelste vertraging rondom overdracht bouwkavels Weerselo en hoe denken Oldenzalers over evenementen in hun stad?
DINKELLAND - Toeval bestaat niet. In de week dat Benny Tijkotte (voorman van Lokaal Dinkelland) aangeeft dat de bestuurscultuur in Dinkelland nu echt op de schop moet, verstuurt diezelfde gemeente een opmerkelijke brief naar de kandidaat-kopers van een kavel in de nieuwbouwwijk ’t Spikkert in Weerselo. In Oldenzaal haalden met name de evenementen deze week het nieuws. Op de Tutenberg in Vasse ging de nieuwe locatievoorstelling van Hydra (eindelijk) in première, op Het Hulsbeek moet Enjoy Live een blijvertje worden en de Oldenzalers mogen hun zegje doen over de evenementen in hun stad. -
PREMIUMcolumn
Hoe een speurhond(je) in Oldenzaal ongetwijfeld heeft gezorgd voor samengeknepen billen en klotsende oksels
Het zal vast even schrikken zijn geweest. Wil je net je schoolboek openslaan, drukt een politiehond zijn natte snuit tegen je rugtas. Weliswaar een cocker spaniël, die op het eerste gezicht nog geen vlieg kwaad lijkt te doen, maar toch. Er zullen dinsdag tijdens de controle naar drugs- en alcoholbezit op het Twents Carmel College aan de Leliestraat vast een aantal leerlingen met samengeknepen billen en een vleugje angstzweet onder de oksels op hun stoel hebben gezeten. -
PREMIUMWA’K ZEGG’N WOL
Kunt u mij de weg vertellen naar Tilligte, mijnheer? En fanatiek fluitende klootschieters in Ootmarsum en omstreken
Wa’k zegg’n wol. Een wekelijkse rubriek met (eigen)aardige berichten uit Noordoost-Twente. In deze aflevering: hoe Tilligte nog net niet van de buitenwereld wordt afgesloten door de afsluiting van de Ootmarsumsestraat en de klootschieters in Ootmarsum fluitend in actie komen tijdens de Kanarieronde.