Volledig scherm
Carla Boerrigter van Impuls benadrukt dat zelfredzaamheid voorop staat bij de leerkring 'Inclusief', die dit najaar moet beginnen. © Carlo ter Ellen

Impuls in Oldenzaal begint leerkring voor iedereen die zich wil ontwikkelen

OLDENZAAL - De welzijnsorganisatie Impuls begint dit najaar met een leerkring voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen. Zelfredzaamheid staat voorop dit nieuwe participatieproject, waarbij de deelnemers hun specifieke kennis en kunde met elkaar delen.

Hun initiatief, benadrukken Carla Boerrigter en Nienke Koster van Impuls, is niet het zoveelste reïntegratieproject opgezet puur en alleen om mensen uit de bijstand te halen. ‘Inclusief’ is een leerkring van minimaal vijf en maximaal tien personen. Alle deelnemers hebben een ding gemeen: door zichzelf te ontwikkelen, hopen ze een stukje gelukkiger te worden.

Het idee voor Inclusief deed Boerrigter op tijdens een conferentie in Utrecht. ‘Per ongeluk’ woonde ze daar een workshop bij over De Vrije Uitloop, een sociale coöperatie die in Breda is opgestart. De sociaal werker was meteen om: „Dit gaan we opzetten en verspreiden in Oldenzaal. Dit is de toekomst voor veel mensen: steeds meer in gezamenlijkheid doen. Maar we wilden het niet klakkeloos overnemen. Als je aan zoiets begint, moet het wel maatwerk zijn.”
Zo ontstond het idee om een leerkring te beginnen, die een jaar lang wordt gevolgd en begeleid. De groep komt wekelijks bijeen in het Michgoriushuis, dat als uitvalsbasis fungeert. Boerrigter: „Voor elk van de deelnemers wordt een doel op papier gezet. Waar de een graag een eigen bedrijf wil beginnen, weet de ander nog niet precies wat hij of zij wil. Anderen staan heel onzeker in het leven. Samen kunnen ze doelen bereiken die voor mensen alleen vaak onbereikbaar zijn.”

Oldenzaal e.o.