Volledig scherm
Illustratie: Gezienus Bruining

In Oldenzaal neergeschoten verdachte verbaasd dat schutter niet wordt vervolgd

OLDENZAAL/ALMELO - Eldor van F. (38), een neergeschoten verdachte drugs- en vuurwerkdealer, zegt dat hij via Teletekst moest vernemen dat de schutter, lid van het arrestatieteam van de marechaussee, niet wordt vervolgd. Van het Openbaar Ministerie had hij niets vernomen. Dat stelde de inwoner van Overdinkel dinsdag bij de aftrap van zijn strafzaak in de Almelose rechtbank.

Van F. werd 18 november, bij zijn arrestatie in Oldenzaal, door een pistoolkogel in de buik geraakt. Hij heeft vooral psychische klachten. „Ik word vaak ’s nachts wakker.” Hij beleeft de aanhouding en het schot steeds opnieuw. Zijn vrouw beseft dat ze weduwe had kunnen zijn, zijn zoontje (10) is weer onzindelijk, vertelt Van F.

Harddrugshandel
Justitie vervolgt hem voor harddrugshandel, het bezit van zeker 5 kilo ingrediënten voor xtc en speed en 2.000 kilo illegaal vuurwerk plus het lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij heeft een strafblad vol vergelijkbare vergrijpen.

‘Als konijn neergeschoten’
Volgens zijn advocaat Robert Speijdel is Van F. ‘als een konijn neergeschoten, met de handen omhoog en ongewapend’. De raadsman vond dat de voorlopige hechtenis lang genoeg heeft geduurd en vroeg de vaker veroordeelde crimineel vrij te laten. Het OM wees op gevaar voor herhaling. Rechtbankpresidente Marjolein Hijink en haar collega’s lieten Van F. niet gaan. „We hebben zeker oog voor de omstandigheden van de aanhouding, maar beschikken niet over het rapport van de rijksrecherche.”

Per ongeluk
Daarin staat dat het schot ‘per ongeluk’ is gelost en dat het dienstpistool geen manco’s had. Zodra de rechters over dat rapport beschikken, kan de verdediging opnieuw om vrijlating vragen. De Duitse mede-verdachte Helmut W. (57) is wel op vrije voeten gesteld, dit in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak, vrijdag 13 mei.

Oldenzaal e.o.