Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

In Oldenzaal opgepakte mensensmokkelaar na ‘daad uit naastenliefde’ jaar de cel in

ALMELO - Zelf noemde Mahmoud Al R. het een ‘daad uit naastenliefde’. De rechtbank in Almelo noemt zijn rit met een Koerdisch gezin heel anders: mensensmokkel. Daarom moet de Syriër een jaar de cel in.

Syriër Mahmoud Al R. (53) moet van de rechtbank in Almelo een jaar de cel in. Hij bracht een gezin uit Koeweit in juni van Denemarken naar Frankrijk toen hij bij Oldenzaal werd gepakt. Volgens de rechtbank een duidelijk voorbeeld van mensensmokkel, omdat hij wist dat het gezin uitgeprocedeerd was en het geluk wilde beproeven in Frankrijk.

Illegaal circuit

Terwijl Al R. zelf spreekt van behulpzaamheid - ‘Ik wilde ze gewoon helpen uit humanitaire overweging’, neemt de rechtbank in Almelo hem zijn rit ernstig kwalijk. Dit delict ‘draagt bij tot het in stand houden van een illegaal circuit, dat maatschappelijk ongewenste effecten met zich brengt en niet zelden persoonlijk leed tot gevolg heeft. Het delict kan ook tot gevolg hebben dat het maatschappelijk draagvlak om asielzoekers op te vangen wordt ondermijnd', aldus het vonnis. Twee weken geleden gebruikte de officier van justitie tijdens de zitting dezelfde bewoordingen, waarna hij ook een jaar cel eiste.

De Syriër zou vaker ritten hebben gemaakt van Denemarken, via Nederland en België naar Frankrijk. Tankbonnetjes in zijn auto zouden dat aantonen. Maar omdat het Openbaar Ministerie niet kan bewijzen of er andere mensen bij hem in de auto zaten, kan ook niet worden aangetoond dat Al R. een beroep of gewoonte maakte van het smokkelen van mensen.

Vriendendienst

Wel is volgens justitie duidelijk dat de man in Denemarken langs asielzoekerscentra ging om te zoeken naar mensen die hij kon vervoeren. Zelf ontkent hij dat: hij zou het vervoerde gezin, twee volwassenen en twee kinderen, hebben leren kennen in het azc en ze daarna als vriendendienst hebben meegenomen. De reis naar Frankrijk kwam hem bovendien goed uit, zo bleek tijdens de zitting. In Parijs had Al R. namelijk een affaire, waarvan zijn vrouw niets mocht weten.

Oldenzaal e.o.

Poll

Bouwplannen voor dure appartementen in Losser en Oldenzaal sneuvelen

Bouwplannen voor dure appartementen in Losser en Oldenzaal sneuvelen

  • Begrijpelijk, dit soort prijzen zijn veel te hoog (70%)
  • Jammer, daardoor krijg je minder variatie in het woningaanbod (10%)
  • Geef mij maar een goedkopere woning in een buitenwijk (20%)
768 stemmen