Volledig scherm
De zaterdagmarkt in Oldenzaal, die dertig jaar bestaat, keert in januari terug naar de Groote Markt. Een verplaatsing die van veel marktkooplui en klanten niet per se had gehoeven. © Robin Hilberink

Jarige zaterdagmarkt Oldenzaal content met Bisschopplein

OLDENZAAL - De Oldenzaalse warenmarkt bereikte afgelopen weekend een kleine mijlpaal. Al dertig jaar staan de marktkooplui elke zaterdag in het centrum van Oldenzaal. Nu even op het Bisschopplein maar vanaf januari weer op de Groote Markt. Al is die terugkeer niet voor iedereen noodzakelijk.


Normaal gesproken staat de zaterdagmarkt op de Groote Markt. Maar ook op deze stralende oktobermiddag staan de kramen weer opgesteld op het Bisschopplein. De herinrichting van de Groote Markt maakt dat de ondernemers pas na de jaarwisseling terug kunnen naar hun eigenlijke standplaats. Als de ijsbaan in december niet was teruggekeerd, hadden ze al eerder afscheid kunnen nemen van hun huidige standplaats.
Het zesde lustrum wordt gevierd met een actie. Alle klanten krijgen een bonnetje waarmee ze een leuke prijs kunnen winnen. Alex Wagenaar heeft zichzelf op een lekker tussendoortje getracteerd. Zoals de boomlange Oldenzaler dat vrijwel elke zaterdag doet. Een Vietnamese loempia of een Hollands visje. Voor thuis neemt hij vers fruit, brood en als extraatje wat lekkere mediterrane delicatessen. Wagenaar heeft geen uitgesproken voorkeur waar het gaat om een locatie van de markt. Zowel op de Groote Markt als het Bisschopplein voelt hij zich thuis.

Opstelling
Raimond Snijder uit Enschede is een relatieve nieuwkomer op de Oldenzaalse markt. Driekwart jaar geleden nam hij de kraam in noten en zuidvruchten over van Jan Slager. Uit zijn mond geen klachten: „Ik ben tevreden. Dit is een leuke markt met een mooie opstelling. Ook mijn klanten zijn tevreden.” Een vrouw die net heeft afgerekend, bevestigt dat: „Ik vind het hier prima!”
Veel van Snijders collega's en hun klanten zijn heel content met de huidige locatie. Staat er dan niemand te trappelen om in januari definitief terug te keren naar de Groote Markt? Toch wel. Tessa Zanderink uit Beuningen staat bijna vier jaar met een drukbezochte bloemenkraam in het centrum van Oldenzaal. Haar voorkeur gaat wel uit naar de Groote Markt. „Zeker!” Een keuze die ook wordt ingegeven door de gezelligheid van de terrassen en de compacte opstelling. „De interactie met de mensen is daar toch anders. We werken heel veel met vaste bestellingen. Hier mis je toch een beetje de impulsaankopen.”

Oldenzaal e.o.