Volledig scherm
Ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van OCV De Glasbloazers worden ludieke beeldjes van de Plechelmusbasiliek en het verenigingssymbool op de marktsteen verkocht. Op de foto vlnr: Jos Bruns (regent), Eveline Franke (kunstenaar), Erik Franke (voorzitter)en Tom Teggeler (kunstenaar). © Robin Hilberink

Jubilerende Glasbloazers uit Oldenzaal de boer op met basiliek en narretje

OLDENZAAL - In het jaar dat de vereniging haar 55-jarig jubileum viert (2021) willen de Glasbloazers schitteren tijdens de Grote Twentse Carnavalsoptocht. Om die ambitie waar te kunnen maken, wordt eind dit jaar begonnen met een ludieke actie. De verkoop van de Plechelmusbasiliek (in keramiek of aluminium) en een bijzondere uitvoering van het verenigingssymbool moet de clubkas spekken.  

Over bijna een jaar (11 november 2020) wordt de officiële aftrap gegeven van het jubileumjaar van OCV De Glasbloazers. Een mijlpaal die wordt aangegrepen vertellen voorzitter Erik Franke en regent Jos Bruns, om eens goed uit te pakken tijdens de optocht. Dat betekent dat er een extra inspanning wordt gevraagd van de wagenbouwers in de hal aan de Thorbeckestraat. En dat er de nodige acties op touw worden gezet om extra inkomsten te genereren. Want de bouw van een carnavalswagen die mee moet dingen naar een podiumplek in Oldenzaal is een kostbare aangelegenheid, weet Franke.

Symbool

Zo ontstond binnen het bestuur het plan om iets te gaan doen met zowel het symbool van Oldenzaal (de Plechelmusbasiliek) als de vereniging (de glasbloazer). Van de basiliek zijn twee uitvoeringen gemaakt: een Oale Griez’n van aluminium en een van keramiek. De aluminium versie werd in 2013 gemaakt door Patrick Eekers van de Aluminium Gieterij Oldenzaal ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde Plechelmusplein. Voor het jubileum van de Glasbloazers zijn tien exemplaren gemaakt die straks voor 855 euro per stuk in de verkoop gaan. Evelien Franke maakte een keramieken basiliek , die straks (in een oplage van twintig stuks) in alle kleuren leverbaar is. Verkoopprijs: 655 euro.

Gedonderd

Daar bovenop maakte Tom Teggeler een nieuw, passend  kunstwerk: een glasbloazer bovenop de de steen op de Groote Markt. „De stoel van Oldenzaal, waar elk kind uit Oldenzaal op heeft gezeten en vanaf is gedonderd. Voor ons 55-jarig bestaan maakte Tom een beeldje van een nar, ons verenigingssysmbool, bovenop die marktsteen”, vertelt Franke. Elk beeldje gaat vergezeld van een officieel certificaat en een jubileumonderscheiding. Als de actie aanslaat, hoopt het bestuur het fundament te hebben gelegd voor een verdere groei van de vereniging. „Eén keer een kunstje uithalen is redelijk simpel. Maar als dit lukt zijn we echt toekomstbestendig.”

Volledig scherm
TT-2019-014147 - OLDENZAAL - OCV De Glasbloazers, die het 55-jarig bestaan onder meer viert met de verkoop van ludieke beeldjes van de Plechelmusbasiliek.Op de foto vlnr: Jos Bruns, Eveline Franke, Erik Franke en Tom Teggeler. EDITIE: OL FOTO: Robin Hilberink RH20191030 © Robin Hilberink

Oldenzaal e.o.

Poll

Twentse wagenbouwers maken afspraken over volume tijdens carnavalsoptochten

  • Hé, hé, het zou tijd worden, is ook niet normaal (62%)
  • Wat een betutteling, oordopjes bieden ook uitkomst (24%)
  • Maakt mij niet uit, zolang ze maar geen afspraken maken over het drankgebruik tijdens de carnaval (13%)
2032 stemmen