Volledig scherm
De borgstelling voor een lening uit 2009 die nodig was voor aankoop van de villa Rozenhof stond woensdagmiddag centraal in een kort geding bij de Almelose rechter. © Carlo ter Ellen

Juridische strijd om borgstelling voor villa Rozenhof in Oldenzaal

OLDENZAAL/ALMELO - Twee voormalige vrienden stonden woensdagmiddag tegenover elkaar in een kort geding bij de Almelose rechtbank. Inzet van het conflict: de borgstelling van Roland Nijkrake voor een lening van twee miljoen euro die zijn vroegere vriend Gerard van Hal in 2009 verstrekte aan Nijkrake's toenmalige vriendin Yvonne Verdonkschot.

Verdonkschot had dat geld destijds dringend nodig voor de aankoop van villa Rozenhof. Op het terrein van deze villa aan de Prins Bernardstraat wil zij al ettelijke jaren een zorgcentrum realiseren. Geld waarvoor haar (toenmalige) vriend Roland Nijkrake borg stond. Op verzoek van Nijkrake leende Van Hal haar de benodigde twee miljoen. Geld dat snel terugbetaald zou worden, omdat immers op korte termijn begonnen kon worden met de realisatie van haar project.

Getroubleerd
Het liep echter heel anders. Verdonkschot kreeg diverse keren nul op het rekest bij de gemeente en de omwonenden. Nog steeds is niet duidelijk of ze ooit haar droom aan de Prins Bernardstraat kan realiseren. Inmiddels zijn alle verhoudingen behoorlijk getroubleerd. Van Hal wil het geld hebben waar hij recht op heeft. Desnoods moeten daar de aandelen van Nijkrake Pensioen BV, waar hij beslag op heeft gelegd, voor worden verkocht.

Als er binnen twee weken geen schikking is getroffen, komt voorzieningenrechter mr. W. Hangelbroek op 14 december alsnog met een vonnis. Met zijn waarschuwing aan het adres van Nijkrake dat de ‘kans op winst beperkt is’, gaf hij al wel een schot voor de boog.

Oldenzaal e.o.