Volledig scherm
Een aantal ondernemers en vastgoedeigenaren uit de Deurningerstraat gaat bezwaar maken tegen het revitalisatieplan voor de Vijfhoek dat is goedgekeurd door de raad. ,,Wij voelen ons met de rug tegen de muur gezet, legt Raymond Aaltink (2e van rechts) uit. © Frans Nikkels

Juridische strijd om plan Vijfhoek barst los in binnenstad Oldenzaal

OLDENZAAL - Teleurgestelde ondernemers en vastgoedeigenaren uit de Deurningerstraat gaan bezwaar maken tegen het revitalisatieplan voor winkelcentrum In den Vijfhoek, dat maandag is goedgekeurd door de gemeenteraad. „Heel zuur dat de boel op slot moet. Maar we gaan door tot het gaatje!”

De kater is groot, the day after, maar ook ingecalculeerd. „Ik trek me dit zo aan”, bekent Eric de Vries. „Ik krijg er gewoon jeuk van. Wij worden opgeofferd en dat voelt superslecht. Maar we laten ons niet piepelen! Ze denken dat we aan de kant stappen. Maar we maken bezwaar tegen dit raadsbesluit en we vragen ook een voorlopige voorziening aan als dat moet. Het gevolg is dan wel dat er helemaal niets kan gebeuren en dat de bieb ook niet naar de Vijfhoek kan.”
De Vries benadrukt dat er geen sprake is van bluffen. Hij verzekert dat ‘een vrij groot aantal’ betrokkenen bezwaar gaat maken. „We krijgen echt geen honderd procent bijval van alle ondernemers en vastgoedeigenaren in de Deurningerstraat. Sommigen hebben het idee dat ze uiteindelijk toch worden genaaid. Ze vrezen dat ze geen schijn van kans maken. Het Pinokkio-syndroom. Maar als we niets doen, gaat het ons nog veel meer kosten. Ik weet dat meerdere vastgoedeigenaren mee gaan doen.”

Profileren
René Jansink, eerder woordvoerder van de ondernemers uit de Deurninger-, Steen- en Grootestraat, laat een wat gematigder geluid horen: „Sommige ondernemers gaan inderdaad procederen. Anderen denken dat er nog genoeg mogelijkheden zijn om ons als winkelstraat te profileren. De emotie zit er nu nog in. Het duurt in elk geval nog tot 1 oktober voordat er meer duidelijkheid is. Je kunt bezwaar maken tegen dit besluit en daarna ook nog weer tegen een afwijzing door het college van de zienswijze. Het wordt een langdurig proces”, voorspelt Jansink. „Is dat goed voor de binnenstad van Oldenzaal, kun je je dan afvragen. Dat is een afweging die elke ondernemer voor zichzelf moet maken.”

Oldenzaal e.o.