Volledig scherm
ANP

Kamp komt snel met antwoord op injectie afvalwater in Twente

ROSSUM/DEN HAAG. Minister Henk Kamp zal zo snel mogelijk de Tweede Kamer laten weten of de injectie van afvalwater in Twentse bodem op korte termijn hervat kan worden. “Eerst moeten de bevindingen van het Staatstoezicht op de Mijnen binnen zijn”, zegt een woordvoerster van de minister, die niet wil ingaan op ‘wat-als-vragen’ over een positief dan wel negatief advies van het SodM.

Dat is minder stellig dan eerder deze week, toen duidelijk werd dat de NAM hoopte volgende week weer olie te kunnen oppompen in Drenthe als de vernieuwde pijpleiding voor afvalwater tussen Schoonebeek en Twente zou zijn goedgekeurd door het staatstoezicht. Op dat moment ging het ministerie ervan uit, dat er volgens de geldende vergunning weer geïnjecteerd kon worden. Daarop kwam veel kritiek los van tegenstanders. CDA-kamerleden Pieter Omtzigt en Agnes Mulder wijzen nu in vragen aan de minister op een eerdere uitspraak van Kamp in een kamerdebat. Daarin zei hij het lopende onderzoek naar alternatieven voor de injectiemethode af te wachten. Tot dat moment zou de injectie van afvalwater ook stil leggen. Volgens Omtzigt wegen de gevaren van de injecties niet op tegen het economisch belang van de oliewinning: “Dat belang is niet te vergelijken met onze aardgasbaten uit Groningen, zeker niet bij de huidige olieprijzen.”
GroenLinks Overijssel heeft het staatstoezicht gevraagd de besluitvorming over de transportleiding uit te stellen tot na de vakantie, zodat partijen en instanties de tijd krijgen te reageren.

Oldenzaal e.o.