Volledig scherm
Foto ter illustratie © stock.xchng

Katten gedood in Oldenzaal na uitbraak leukemievirus

OLDENZAAL - Het Dierenopvangcentrum Oldenzaal heeft de afgelopen dagen 3 katten door een dierenarts laten euthanaseren. Dat was nodig omdat deze dieren besmet bleken te zijn met het kattenleukemievirus (FELV).

Dat is een ongeneeslijk virus dat wereldwijd kan voorkomen. Het leukemievirus werd onlangs bij één van de katten vastgesteld die via het dierenopvangcentrum een nieuw onderkomen had gevonden. Volgens voorzitter Liesbeth van Hoorik van het Dierenopvangcentrum Oldenzaal wordt de uitbraak in nauwe samenwerking met het Dierenziekenhuis Oldenzaal en de Universiteit Utrecht aangepakt.

Testen
De mensen die recentelijk een kat hebben aangeschaft bij het dierenopvangcentrum hebben inmiddels een brief gekregen met het verzoek het dier en eventuele andere katten in huis te laten testen bij het Dierenziekenhuis. Vanwege de incubatietijd worden de katten na zes weken opnieuw getest.

Speeksel
De verdachte dieren die in contact zijn geweest met de zieke kat blijven in quarantaine. De overdracht van het virus vindt plaats door speeksel. Niet alle katten raken besmet na contact met een besmette kat.

Oldenzaal e.o.