Volledig scherm
© Illustratie: Kylie Bremer

Knallende burenruzie in Oldenzaal uitgevochten voor gerechtshof

OLDENZAAL - Voor het gerechtshof in Arnhem vochten twee families aan de Tulpstraat in Oldenzaal maandagmorgen een nieuwe slag uit in hun burenruzie. ,,Ze wilden de Chinese onderwereld en de maffia op ons afsturen. Ik zou in een betonblok op de bodem van de IJssel eindigen."

Aan het eind van de zitting lopen de emoties hoog op in de Waalzaal van het Arnhemse gerechtshof. In het hoger beroep tegen een geldboete die hij begin 2016 kreeg opgelegd door de politierechter haalt Henk de J. uit Oldenzaal alles uit de kast om zijn onschuld aan te tonen.

Bedreigingen
De beschuldiging aan het adres van zijn buren, wier auto hij beschadigd zou hebben, liegen er niet om. Scheldpartijen, herhaaldelijke bedreigingen met de dood en brieven waarbij de eerste letter van zijn achternaam in een galg is veranderd. „Ze zouden de Chinese onderwereld en de maffia op me afsturen. Ik zou in een betonblok in de IJssel eindigen.” De druppel die de emmer bijna doet overlopen, is zijn suggestie dat de buurvrouw (Van B.) ‘een arbeidsverleden bij Eva heeft’, doelend op de voormalige seksclub in Hengelo.

Ontkennen
De J. blijft ontkennen dat hij de auto van zijn buren met een sleutel heeft bekrast. Hij geeft aan een alibi en getuigen te hebben die hem vrij kunnen pleiten. Mede door foto’s die genomen zijn door de buurvrouw wordt hij echter door de politierechter veroordeeld tot een geldboete. Advocaat-generaal M. van der Mark hecht veel waarde aan deze foto’s. Namens zijn cliënt De J. wijst mr. H. Speijdel het gerechtshof op tegenstrijdigheden in de verklaring van de buren. Van der Mark is niet onder de indruk. Sterker nog: zij meent dat De J. wel een ‘afstraffing’ verdient en eist ook een voorwaardelijke geldboete van 1.000 euro.

Uitspraak volgt op 20 juni.

Oldenzaal e.o.