Volledig scherm
Na negentien jaar Oldenzaal neemt dominee Jan Bos alsnog afscheid van de Hofkerk en de Groote Markt. © Annina Romita

Kopsterke dominee Jan Bos verlaat Oldenzaal

OLDENZAAL - Voor de tweede keer neemt dominee Jan Bos zondag 6 november (14.30 uur) afscheid van de Hofkerk. De kopsterke rechtsbuiten verlaat Oldenzaal om eind deze maand in Rolde aan nieuwe uitdaging te beginnen. Het afscheid valt hem niet gemakkelijk. ,,Op de terrassen aan de Groote Markt heb ik wel geleerd om wat lichter tegen het leven aan te kijken."

Een collega noemde hem ooit de Arjen Robben van de gereformeerde theologiestudenten in Kampen. Een vergelijking die volgens Jan Bos (53) niet recht doet aan zijn voetbalcapaciteiten. De scheidende dominee van de Hofkerk was geen snelle pingelaar, altijd op zoek naar eigen succes. ,,Ik was een rechtsbuiten die aardig goed kon koppen.” Jan Bos, mens, vader, echtgenoot en christen (in die volgorde). „Christen zijn is natuurlijk belangrijker dan voetbal. Maar voetballen komt er wel heel dicht achter aan. Op zaterdag is mijn familie bij De Esch en train ik mijn lichaam. Zondag is de Hofkerk mijn familie en train ik mijn geest.”

Voetbalclub
„Na dertien jaar dominee is het een keer mooi geweest. Net als de coach van een voetbalclub, het is op en je bent uitgedacht. Voor beide partijen is het dan beter iets nieuws te gaan doen. Ik heb geprobeerd hier wat anders te zoeken. Naar de Pabo om daarna les te kunnen geven aan basisscholen, opvang van kinderen of iets doen voor de stad. Met vrijwilligers bezig zijn, een verbindende functie, zoals Carla Boerrigter dat doet voor het armoedebeleid. Ik denk wel dat ik dat kan. Maar ik kon niks vinden.”

Laagdrempelig
De Hofkerk die hij nu achterlaat is een hele andere dan de Hofkerk die hij in 1997 aantrof. „Toen hadden we 2.000 leden, nu nog maar 900. Als kerk zijn we veel meer naar buiten getreden. Ik heb mensen wel eens horen zeggen: de Hofkerk, daar gebeurt tenminste wat! Ik laat een open gemeenschap achter waar mensen zich welkom voelen. Het is er laagdrempelig en je wordt gezien. Wij stonden altijd open voor samenwerking met de katholieke kerk. Veel mensen van de Emmaus komen regelmatig bij ons. Er zijn genoeg mensen die graag mee willen doen aan oecumenische activiteiten. Waarom doen we dat niet vaker? Als het serieus wordt, het uitdelen van de hostie of de liturgie, wordt het wel moeilijk.”

Oldenzaal e.o.