Volledig scherm

Laatste eucharistie in St. Antonius

OLDENZAAL - Vooral voor de trouwe kerkgangers zal het even schrikken zijn. Voor de laatste keer wordt zondag om 10.00 uur in de Antoniuskerk een plechtige eucharistieviering gevierd. Een viering met pastoor C. van Breemen en het gemengd koor, dat voor de gelegenheid een gregoriaanse mis zal zingen.

Vanaf 1 juli wordt de Antoniuskerk in de weekeinden niet meer gebruikt voor de viering van de eucharistie of woord- en communiediensten.

Dat is een rechtstreeks gevolg van het eerder genomen besluit van het bisdom om in Oldenzaal met ingang van dit jaar tot één stadsparochie te komen.

In de binnenstad is er voortaan vanaf 1 juli elke zondag een eucharistieviering in de St. Plechelmusbasiliek. Na die datum worden er op zaterdagavond in de basiliek in principe geen vieringen meer gehouden. De Antoniuskerk gaat gebruikt worden voor andersoortige weekendvieringen. Het bisschoppelijke besluit geeft daar namelijk ruimte voor.

Het pastoresteam is van plan na 1 juli zo mogelijk elke zaterdagavond om 17.30 uur in de kerk aan de Spoorstraat een woord- en gebiedsdienst te houden. "Het zou jammer zijn als de kerk in het weekeinde niet meer zou worden benut", vindt pastoor Van Breemen. Zelf heeft hij nog wel wat vraagtekens of de voorgenomen frequentie van elke zaterdag een woord- en gebedsdienst vol te houden is. "Voor de eerste maanden hebben we daar echter toegeruste mensen voor. Pastores maar ook parochianen, die bij toerbeurt voor zullen gaan."

Met het besluit woord- en communiediensten te gaan houden komt het kerkbestuur tegemoet aan de wens van het bisdom ook andersoortige vieringen te gaan ontwikkelen. De Antoniuskerk kent volgens secretaris J. Vollenbroek van de stuurgroep liturgie een rijke gebedstraditie met het lof, de metten en lauraden en vespers. "We willen die traditie weer wat meer recht doen. In kerkelijk Oldenzaal wordt de Antoniuskerk de plek voor veel variaties in andersoortige vieringen."

-

Oldenzaal e.o.

Poll

Twentse wagenbouwers maken afspraken over volume tijdens carnavalsoptochten

  • Hé, hé, het zou tijd worden, is ook niet normaal (62%)
  • Wat een betutteling, oordopjes bieden ook uitkomst (24%)
  • Maakt mij niet uit, zolang ze maar geen afspraken maken over het drankgebruik tijdens de carnaval (13%)
2032 stemmen