‘Lege wagon’ zat vol gevaarlijke stoffen in Oldenzaal

videoOLDENZAAL - Een wagon op goederentransport die eigenlijk leeg had moeten zijn, zat vol met gevaarlijke stoffen. Dat bleek maandagochtend in Oldenzaal, toen bij een reservoirwagen een lekkage werd ontdekt.

De goederentrein is op weg naar Duitsland, maar stond sinds dit weekend stil in Oldenzaal. Daar werd maandagmorgen een lekkage ontdekt. Vreemd genoeg gaven de papieren aan dat de wagon leeg had moeten zijn. In werkelijkheid bleek er 65.000 liter aan styreen in te zitten. Dat is een benzeen en valt onder de categorie gevaarlijke stoffen.

Politie en brandweer ontruimden na de ontdekking de omgeving van station Oldenzaal. Toen de lekkage was gestabiliseerd, werd het station weer vrijgegeven. De inspecteur gevaarlijke stoffen schrijft op Twitter dat de ‘informatievoorziening’ niet op orde was. ProRail incidentenbestrijding doet verder onderzoek aan de reservoirwagen.

Goed te ruiken 

Volledig scherm
De wagon in Oldenzaal had eigenlijk leeg moeten zijn, maar zal vol gevaarlijke stoffen © News United

Prorail zegt dat de lekkage zelf meeviel. Styreen, een grondstof voor kunststof, is al bij zeer lage concentraties te ruiken. “In dit geval ging het om een minimale lekkage, die door de geur dus snel werd opgemerkt’', zegt Aldert Baas, woordvoerder van ProRail. Wat de oorzaak van de zogenaamde druppellekkage is weet Baas niet, maar het probleem kon volgens hem snel worden opgelost. Dat de wagon eigenlijk leeg had moeten zijn, was bij hem niet bekend.

Een woordvoerder van de brandweer gaf in eerste instantie aan dat de gelekte stof geen direct gevaar voor de omgeving opleverde. 

Volledig scherm
De wagon in Oldenzaal die eigenlijk leeg had moeten zijn © Twitter Inspecteur Gevaarlijke Stoffen

Oldenzaal e.o.

Poll

Twentse wagenbouwers maken afspraken over volume tijdens carnavalsoptochten

  • Hé, hé, het zou tijd worden, is ook niet normaal (62%)
  • Wat een betutteling, oordopjes bieden ook uitkomst (24%)
  • Maakt mij niet uit, zolang ze maar geen afspraken maken over het drankgebruik tijdens de carnaval (13%)
2032 stemmen