Volledig scherm
PREMIUM
Carnaval 2019 in Oldenzaal © Tubantia

‘Maak het carnaval in Oldenzaal cultureel erfgoed’

OLDENZAAL - Gaat het carnaval in Oldenzaal het vlöggeln in Ootmarsum en het paasstaak slepen in Denekamp achterna en krijgt het de officiële status van cultureel erfgoed? Als het aan CDA-leider Maaike Rödel ligt wel. Bij de behandeling van de jongste Cultuurvisie in de raad drong zij erop aan om hier werk van te maken.

Het jaarlijkse feest der zotten, met als hoogtepunt de Grote Twentse Carnavalsoptocht, is een traditie die volgens Rödel diepgeworteld in de Oldenzaalse samenleving zit: „Carnaval zit in de haarvaten van onze stad.” Om die reden zou het CDA graag zien dat het carnavalsfeest in de Boeskoolstad een erkenning krijgt op de lijst van immaterieel erfgoed. Vandaar de vraag aan het college of daar de bereidheid is om hier mee aan de slag te gaan.

Gesprekken gevoerd

Wethouder Alida Renkema geeft aan dat over dit onderwerp al gesprekken worden gevoerd met de Kadolstermennekes. Volgens de bestuurder zal de oudste carnavalsvereniging van Oldenzaal in deze ook de kar moeten trekken en beperkt de rol van de gemeente zich tot een puur ondersteunende. Op dit moment wordt onderzocht wat er concreet wordt verwacht van de Kadolstermennekes om te komen tot een aanvraag voor bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. 

Poppodium

Waar het CDA bij de behandeling van de Cultuurvisie de aandacht vroeg voor het carnaval maakte D66 zich sterk voor de komst van een lokaal poppodium. Daarbij zou kunnen worden samengewerkt met stadstheater De Bond en Kunstenschool Kaliber.

De wethouder maakte duidelijk dat een volwaardig Oldenzaals poppodium niet haalbaar lijkt. Erkende poppodia als Metropool (Hengelo en Enschede), Hedon (Zwolle) en het Burgerweeshuis (Deventer) maken deel uit van de provinciale culturele infrastructuur. „Financieel is niet te doen om zo’n podium in alle plaatsen te realiseren”, hield Renkema D66 voor.

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
Carnaval 2019 in Oldenzaal © Robin Hilberink
  1. De Oldenzaalse binnenstad heeft wat van zijn oude glans verloren
    PREMIUM

    De Oldenzaal­se binnenstad heeft wat van zijn oude glans verloren

    Mijn wieg mag dan niet in de schaduw van de Plechelmusbasiliek hebben gestaan of in een van de kroegen rondom de Groote Markt, deze oale grieze heeft wel degelijk een zwak voor Oldenzaal. Ik mocht er de middelbare school bezoeken, ging er met veel plezier uit in ’t Siepelke en Club 27 en leerde er in 1980 mijn vrouw nog veel beter kennen dan daarvoor al het geval was. Juist daarom gaan de problemen van de Oldenzaalse binnenstad mij zo aan het hart.

Oldenzaal e.o.

Poll

Druk op openhouden spoedpost neemt toe

Druk op openhouden spoedpost neemt toe

  • Prima, hoe groter de kans dat de post openblijft (68%)
  • Niet doen, huisartsen weten zelf wel wat het beste is (8%)
  • Als er maar een spoedpost in de buurt blijft (24%)
2210 stemmen