Volledig scherm
Ivo Vrijkotte. Foto: Annina Romita

Machteloze vader uit Oldenzaal naar Den Haag voor gedeeld ouderschap na vechtscheiding

OLDENZAAL - Ivo Vrijkotte (47) uit Oldenzaal mag zijn kinderen al ruim drie jaar niet meer zien. Het gevolg van een vechtscheiding. Hij vindt zich slachtoffer van de huidige wetgeving. Daarom reist hij deze woensdag naar Den Haag om bij de door het ministerie van Veiligheid en Justitie ondersteunde Divorce Challenge te pleiten voor ‘standaard gedeeld ouderschap’.

Al sinds 2012 zit hij in de mallemolen die in de volksmond vechtscheiding heet. Dat het niet lekker liep, dat merkte hij zelf ook wel. Maar toen zijn vrouw aangifte tegen hem deed wegens mishandeling, trof hem dat als een sloophamer. Mishandeling? Wat, hoe, waar gaat dit over? Het was de opmaat naar één hoop ellende.

'Ouderverstoting'
Vrijkotte gebruikt het woord ‘ouderverstoting’. „Een internationaal erkende term. Er is veel over geschreven, dikke rapporten, maar in Nederland willen ze er niet aan.”

Met het portret van zijn zoontjes in de armen, legt hij het uit: „De ene ouder wordt letterlijk door de andere verstoten. De moeder - want die is het meestal - maakt de kinderen bang voor de andere ouder. Kinderen worden gemanipuleerd, getraumatiseerd en misbruikt. Zij worden in extreme gevallen gehersenspoeld zodat ze zich als slachtoffer van jou zien. Je ertegen verweren is moeilijk, want alles wat je zegt of doet, wordt in je nadeel uitgelegd. Ben je stil, dan ben je te kil, ben je emotioneel, dan ben je instabiel. Zeker tijdens de omgangsregeling heb je voortdurend het gevoel dat je een examen moet afleggen. Lever je je zoontje af met een vlekje waterverf, scoor je weer minpunten. Je kunt niks goed doen.”

De Oldenzaler wil daarom dat de wetgeving wordt aangepast. Met zijn plan, een klinkend betoog op enkele A4’tjes, gaat hij naar de Divorce Challenge in Den Haag. Dat is een landelijk initiatief om goede ideeën te verzamelen om zo het aantal vechtscheidingen te verminderen. Volgens Vrijkotte zijn dat er zo’n 17.000 per jaar.

Medestander uit Lattrop
„Er zijn 500 plannen ingediend. Daarvan zijn er twaalf geselecteerd. Die van mij zit daar helaas niet bij. Maar samen met mijn medestander, Patrick Damhuis uit Lattrop, gaan we er wel naartoe. Om vragen te stellen maar ook om de plannen die het niet gehaald hebben, te bundelen en later aan de minister van Justitie aan te bieden.’’

Oldenzaal e.o.