Volledig scherm
© Robin Hilberink

Marechaussee schoot 'per ongeluk' bij spectaculaire arrestatie in Oldenzaal

OLDENZAAL - Verdachte Eldor van F. is tijdens een spectaculaire arrestatie, op 18 november in Oldenzaal, per ongeluk door een marechaussee in zijn buik geschoten. Dat bevestigen bronnen rond het onderzoek dat de Rijksrecherche deed naar de toedracht van de beschieting. De schutter zou naar eigen zeggen niet weten hoe het komt dat zijn dienstwapen, dat hij volgens een standaardprocedure getrokken had, een schot loste.

Van F. werd beschoten toen hij werd aangehouden als verdachte in een groot drugsonderzoek door de Duitse en Nederlandse justitie. De Overdinkelnaar zat ongewapend achter het stuur van zijn Audi toen hij aan de Beatrixstraat in Oldenzaal werd klemgereden. Daar is hij door een marechaussee, die pal naast de auto stond, in zijn buik geschoten. De kogel kwam er bij zijn onderrug weer uit en kwam in de bestuurdersstoel terecht.

Handen omhoog
Bronnen rond het onderzoek bevestigen dat Van F. zijn handen omhoog had toen hij werd beschoten. Zijn advocaat, mr. Desirée Greven, vindt desgevraagd dat haar cliënt zonder reden is neergeschoten. "En het had bovendien heel anders kunnen aflopen. Als hij in zijn hoofd was geraakt, bijvoorbeeld." Er is ook onderzoek gedaan naar het gebruikte dienstwapen, maar aan het pistool zijn geen afwijkingen gevonden.

Direct nadat zijn pistool afging heeft de marechaussee medische hulp verleend. Van F. was daarbij volgens bronnen goed aanspreekbaar, maar kreeg wel medicatie omdat hij druk voelde op zijn borst. Na de arrestatie is hij onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis in Enschede gebracht.

Vervolging
Het Openbaar Ministerie maakt binnen enkele dagen bekend of de schietende marechaussee wordt vervolgd. Of in de tussentijd maatregelen zijn opgelegd tegen de man, wil de marechaussee niet vertellen. Greven schat de kans klein dat de man opzet wordt verweten. "Maar hij kan ook vervolgd worden voor schuld aan het schieten, bijvoorbeeld vanwege onzorgvuldig handelen."

Van F. zit nog altijd vast in de gevangenis in Zutphen. Hij leek goed te herstellen van zijn schotwond, maar kan volgens zijn advocaat nog niet normaal functioneren. "Het werk dat mijn cliënt in de gevangenis mocht doen, bleek lichamelijk toch te zwaar. Hij is er nu mee gestopt. De vraag is of hij in de toekomst weer aan het werk kan." Voor zijn arrestatie werkte Eldor van F. als lasser.

Oldenzaal e.o.