Volledig scherm
OLDENZAAL - De heren vlnr: Erwin Jansen , Eddy Agterbos en André van Eeten . © Frans Nikkels

Massale vissterfte in bergingsvijver bij A1

OLDENZAAL - Er is sprake van een omvangrijke vissterfte in de Bergingsvijver langs de autosnelweg A1, net ten zuiden van industrieterrein Hazewinkel in Oldenzaal. Sportvisserij Oost-Nederland, de Oldenzaalse Hengelsportvereniging en waterschap Vechtstromen zetten alles op alles om de sterfte verder te beperken.

De vissterfte in de vijver De Kweek naast de Pannekoekenplas werd donderdag gemeld bij Sportvisserij Oost-Nederland. „We zijn direct ter plaatse gegaan om de situatie te bekijken en toen wisten we gelijk dat het heel ernstig was”, zegt Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost-Nederland, de belangenbehartigende organisatie voor ruim zeventig hengelsportverenigingen in Oost Nederland.

„We zagen een hele hoop dode vissen drijven en dat is al een slecht teken. Vissen sterven op de bodem en pas na enkele dagen komen ze boven drijven. Dat betekent dat de sterfte al enige dagen eerder heeft plaatsgevonden.”

Quote

Vissen sterven op de bodem en pas na enkele dagen komen ze boven drijven.

Mark Kouwenhoven

Zuurstofgebrek

Oorzaak van de massale vissterfte is een gebrek aan zuurstof in het water. „We hebben daarom met pompen het water in beweging gezet zodat er meer zuurstof inkomt. Op die manier hopen we dat een aantal vissen het nog gered heeft.” Maar, hoewel de precieze omvang van de sterfte nog niet bekend is, weet Kouwenhoven al wel dat niet veel vissen het overleefd hebben. „Doodzonde, want het is een mooie visvijver. Onder de dode vissen zat bijvoorbeeld een exemplaar van 18,5 kilogram.”

Het zuurstofgebrek is waarschijnlijk veroorzaakt door de hoosbuien van vorige week. Kouwenhoven: „De wateropvang op het industrieterrein kon die regen niet aan, waardoor oppervlaktewater rechtstreeks in de vijver liep. Met als gevolg watervervuiling in de vijver en mede daardoor de vissterfte.”

Volledig scherm
© Frans Nikkels
  1. Slimme oplichters drankenhandel Oldenzaal krijgen anderhalf jaar cel

    Slimme oplichters drankenhan­del Oldenzaal krijgen anderhalf jaar cel

    OLDENZAAL/ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft Benjo K.(44) uit het Drentse Erica en Nicolaas S. (51) uit Dongen in Brabant veroordeeld tot anderhalf jaar cel. De twee zijn volgens de rechtbank schuldig aan het op uiterste slimme wijze oplichten van een bekende drankenhandel uit Oldenzaal. Ze moeten het Oldenzaalse bedrijf zo’n 175.000 euro terugbetalen terwijl er ook een ontnemingsvordering van 250.000 toegewezen is.

Oldenzaal e.o.