Het traditionele bokverbranden voor het stadhuis, waarmee het carnavalsseizoen vanavond wordt afgesloten.
Volledig scherm
Het traditionele bokverbranden voor het stadhuis, waarmee het carnavalsseizoen vanavond wordt afgesloten. © Robin Hilberink

Met het bok verbranden komt er een einde aan tumultueus jaar voor Oldenzaals carnaval

OLDENZAAL - Met het bok verbranden voor het stadhuis en aansluitend het traditionele vuurwerk is dinsdagavond het carnavalsseizoen 2020 afgesloten. Een jaargang die niet onopgemerkt voorbij ging en hoogte- en dieptepunten kende.

En dat was het dan. Op het moment dat hij de sleutels van de stad overhandigt aan burgemeester Patrick Welman zit de regeerperiode van stadsprins Rob er bijna op. In de hal van het stadhuis zijn de hoogheden van alle carnavalsverenigingen in de Boeskoolstad getuige van dit jaarlijks terugkerende ceremonieel. Waar de stadsprins de stadssleutel teruggeeft aan Welman, levert de eerste burger van Oldenzaal op zijn beurt zijn steek in en krijgt hij zijn ambtsketen weer omgehangen.

Normale ritme

Na het officiële gedeelte in het stadhuis, muzikaal omlijst door de koperklanken van lokale blaaskapellen, begeeft het gezelschap zich naar buiten. De houten bok moet verbrand worden en het vuurwerk staat klaar om ontstoken te worden. Dranghekken zorgen ervoor dat alle genodigden de vereiste afstand bewaren. Vandaag wordt het vertrouwde carnavalskostuum ingeruild voor het burgerkloffie. Aan de hoogheden en alle andere hoogwaardigheidsbekleders de zware taak om het normale ritme op te pakken. 

Wat rest zijn de herinneringen aan wat toch een tumultueus jubileumjaar werd voor de Kadolstermennekes. Met tal van spetterende feesten waar het dak er vanaf ging, goedbezochte gala-avonden, de erepenning van de stad en een indrukwekkend jubileumboek. 

Maar ook veel discussie over de vrouw in het Oldenzaalse carnaval en een optocht die op het allerlaatste moment moest worden afgeblazen vanwege het extreem slechte weer. 

Volledig scherm
© Robin Hilberink
Volledig scherm
© Robin Hilberink
Volledig scherm
© Robin Hilberink
Volledig scherm
© Robin Hilberink
  1. Geen streep dóór 2020, maar een vette streep erónder!
    PREMIUM
    COLUMN

    Geen streep dóór 2020, maar een vette streep erónder!

    2020. Door Oldenzaal uitgeroepen tot jubeljaar, wordt het jaar van de streep. Een streep door zo’n beetje alles. Iemand zei het me deze week in het onderdelenhuis waar ik was voor een minuscuul batterijtje voor mijn autosleutel. Achter een rood-wit lint uiteraard, en een scherm van landbouwplastic. Hij, bekend ondernemer en carnavalist, stond minimaal anderhalve meter achter me en zei: ‘2020? Zet daar maar een streep door!’

Oldenzaal e.o.