Volledig scherm
Wethouder Rob Christenhusz (links) sprak met gedeputeerde Monique van Haaf en minister Stef Blok over de succesvolle huisvesting van statushouders in Oldenzaal. © Geert Cox

Minister Blok in Twente: 'Overijssel beste in opvang vluchtelingen'

OLDENZAAL - Bij zijn geheime werkbezoek maandag aan enkele gemeenten in de provincie zei minister Blok: „Overijssel is de beste in de opvang van statushouders.” Hij complimenteerde vertegenwoordigers van Oldenzaal, Hof van Twente, Zwolle en Olst-Wijhe vanwege de ‘creativiteit’ waarmee oplossingen worden gevonden.

„De aanpak is praktisch, creatief en realistisch”, zei hij.

Meer dan gevraagd
Blok kwam naar Overijssel, omdat het hem was opgevallen dat gemeenten in die provincie het meest aan de doelstellingen voor het huisvesten van statushouders voldoen. Oldenzaal herbergt er met 137 procent zelfs meer dan ze zou moeten. Hof van Twente zit op 129 procent. 13 van de 25 gemeenten doen wat ze moeten doen of meer. De totaalscore van de provincie voor de eerste helft van dit jaar is 109 procent.

Vanwege de enorme toestroom van nieuwe vluchtelingen afgelopen jaar droeg het Rijk provincies en gemeenten op met spoed asielzoekers met een verblijfsvergunning aan woonruimte buiten de asielzoekerscentra te helpen. Daardoor kon er voor de nieuwkomers ruimte komen in die azc’s.

Succesformule
Blok hoopte een succesformule te vinden waar ook de andere provincies van kunnen leren, maar die bleek er niet te zijn. Kenmerkend voor het succes van Overijssel is volgens woordvoerster Clary de Jong van de provincie dat iedere gemeente zijn eigen oplossing zoekt, de schouders eronder wil zetten en korte lijntjes heeft met de woningcorporaties, bouwers en zorginstellingen.

Voormalige school
Tekenend is dat, bijvoorbeeld, Denekamp statushouders onderbrengt in een voormalige school die wordt verbouwd, terwijl Oldenzaal jonge asielzoekers huisvest in gezinswoningen verspreid door de gemeente. Blok bezocht zowel de Julianaschool als een woning in Oldenzaal. „Opvallend is de relatief ontspannen manier waarop men er hiermee omgaat”, zei hij.

Privacy
Het bezoek aan de minderjarige asielzoekers was volgens De Jong de reden dat er geen ruchtbaarheid is gegeven aan Bloks aanwezigheid in de regio. De overheid wil de privacy van de jongeren zo goed mogelijk beschermen.

Oldenzaal e.o.