Volledig scherm
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg © ANP

Minister roept directie spoedpost Oldenzaal op het matje

OLDENZAAL - Minister Bruins heeft de directie van Spoedzorg Huisartsen Twente (SHT) op het matje geroepen. De minister wil dat SHT inzicht verschaft in de wijze waarop zij de belangen van de inwoners van Noordoost-Twente heeft meegewogen bij de beslissing om de spoedpost in Oldenzaal te sluiten.

Het besluit om de deuren van de spoedpost aan de Prins Bernhardstraat voorgoed te sluiten is donderdagavond genomen door de betrokken huisartsen. Bijna twee derde van de huisartsen uit Noordoost-Twente, Enschede, Borne, Haaksbergen, Hof van Twente en Hengelo was voor sluiting. De rest stemde tegen of onthield zich van stemmen. 

Spoedverzoek 

Oldenzaler Wim Gaalman, initiatiefnemer van het patiëntencollectief, liet het er niet bij zitten en stuurde de volgende dag een spoedverzoek naar minister Bruins om de directie van SHT ter verantwoording te roepen. Gaalman verwijt de directie dat zij het verzoek om uitstel van stemming naast zich neer heeft gelegd. Een verzoek dat werd gesteund door de lokale en provinciale politiek en 16.000 burgers. De Oldenzaler kreeg in een mum van tijd een reactie van de minister. Die geeft aan dat hij SHT heeft verzocht om inzichtelijk te maken op welke wijze de belangen van de inwoners zijn meegenomen bij de beslissing om de spoedpost op te doeken. De brief waarin de directie van SHT tekst en uitleg geeft is inmiddels door het ministerie ontvangen, laat de beleidsadviseur van de minister aan Gaalman weten. 

Openbaar maken 

De Oldenzaler zegt blij te zijn met deze reactie. Hij benadrukt in zijn antwoord aan de minister nogmaals dat de directie de afgelopen weken niet heeft geluisterd naar de inwoners en de politiek. „Een bewijs hiervan is onder meer de weigering om, kort voor de stemming, een brandbrief van 16.000 inwoners in ontvangst te nemen waarin werd verzocht de stemming twee weken uit te stellen.” In zijn laatste bericht aan de minister vraagt Gaalman om de brief die SHT aan het ministerie heeft gestuurd openbaar te maken. Ook wil hij van de minister weten of er nog mogelijkheden zijn om de spoedpost al dan niet gedeeltelijk open te houden. 

Volledig scherm
De spoedpost in Oldenzaal houdt vanaf 6 januari op te bestaan. © Carlo ter Ellen

Oldenzaal e.o.

Poll

Twentse wagenbouwers maken afspraken over volume tijdens carnavalsoptochten

  • Hé, hé, het zou tijd worden, is ook niet normaal (62%)
  • Wat een betutteling, oordopjes bieden ook uitkomst (24%)
  • Maakt mij niet uit, zolang ze maar geen afspraken maken over het drankgebruik tijdens de carnaval (13%)
2032 stemmen