Volledig scherm
Desiree Feddema deelt op Wereldeierdag doosjes eieren uit, om positieve aandacht op eiersector te richten (na fipronilaffaire). Ze bezoekt in Oldenzaal Jan Teusink. © Annina Romita

Mmmeggies delen eieren uit in Twente als positieve noot na fipronil-crisis

OLDENZAAL - Duizenden eieren hebben ze vrijdag in het hele land aan fans uitgedeeld, als dank voor de steun tijdens het hoogtepunt van de fipronil-crisis. Ook in Twente zijn de Mmmeggies, ambassadrices voor het legpluimveesector, op pad gegaan.   

 Toeval, of een duidelijk gevalletje vrijdag de dertiende? ,,Ja, uitgerekend vanochtend hebben we gehoord dat de vogelgriep weer ergens in Nederland is uitgebroken", verzucht Desirée Feddema, eierboerin uit Ootmarsum, "toen de fipronilkwestie speelde was de sector nog niet hersteld van de vogelgriep en nu zijn we met z'n allen nog niet over de fipronil heen."

Feddema bestiert niet alleen samen met haar vader drie eierboerderijen, ze is ook één van de tientallen Mmmeggies in ons land, ambassadrices voor het Nederlandse ei. Met de slogan Egg Power propageren de dames al enkele jaren het ei als bron van gezonde bouwstoffen voor het lichaam.

Crisis

In de week van de voedselsector vonden de Mmmeggies het hoog tijd om de Limburgse eierboer Alex Janssen te helpen de belofte in te lossen die hij deed tijdens het hoogtepunt van de fipronilcrisis deze zomer. Na het gewraakte advies van een NVWA-woordvoerder voor de zekerheid even de eieren te laten staan, vroeg Janssen op Facebook het tegendeel. Wie het bericht zou liken of delen, mocht op een doosje eieren als beloning delen.

,,Dat is wel een beetje uit de hand gelopen", zei Janssen gisteren tijdens zijn uitdeelronde in Limburg. Overal in het land schoten collega's en Mmmeggies te hulp. Zoals Desirée Feddema (26), die samen met haar tweejarige dochterje Lisse een deel van de 87 doosjes voor Twente en de Achterhoek uitdeelde.

'Grote flauwekul'

,,Ik ben gewoon eieren blijven eten hoor", zegt Jan Teussink (63) uit Oldenzaal nuchter. Hij reageerde gisteren verrast op de attentie van de Meggies. ,,Heb ik wat geliked of gedeeld op Facebook? Oh gut, kan best, daar weet ik niks meer van. Wel dat ik dat hele gedoe om geen eieren meer te eten grote flauwekul vond", zegt de ondernemer die als cateraar wekelijks heel wat eitjes voor anderen klaarmaakt.

Feddema is dankbaar voor de steun van Teussink en alle anderen die eieren zijn blijven eten. ,,We hebben het als sector best moeilijk na wat ons de laatste tijd allemaal is overkomen. Dan hoop je op steun van het publiek en de overheid en niet aan uitspraken die het allemaal erger maken."  

Oldenzaal e.o.

Poll

Twentse wagenbouwers maken afspraken over volume tijdens carnavalsoptochten

  • Hé, hé, het zou tijd worden, is ook niet normaal (62%)
  • Wat een betutteling, oordopjes bieden ook uitkomst (24%)
  • Maakt mij niet uit, zolang ze maar geen afspraken maken over het drankgebruik tijdens de carnaval (13%)
2032 stemmen