Volledig scherm
De bouwers van praalwagens moeten de volumeknop in de gaten houden bij de komende Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal. © Tubantia

Moet de volumeknop van de Twentse carnavalswagen omlaag?

OLDENZAAL/TUBBERGEN - Groen, oranje of rood! Deelnemers aan de Grote Twentse Carnavalsoptocht op zondag 23 februari in Oldenzaal weten door een lichtsignaal of het geluidsvolume van hun wagen door de beugel kan of niet.

Het geluidsniveau van de voorbij trekkende optocht in Oldenzaal wordt op twee plekken gemeten en wordt direct zichtbaar op borden. De deelnemers weten direct of ze goed zitten qua volume (groen signaal) of dat de volumeknop een stukje terug moet (oranje of rood signaal). Ook worden de metingen vastgelegd maar  bekeuringen zijn uit den boze. 

Poll

Moet de volumeknop van de Twentse carnavalswagen omlaag?

  • Graag, die keiharde muziek is me al jaren een doorn in het oog (48%)
  • Bij carnaval hoort lekker harde feestmuziek: één dag per jaar moet toch kunnen? (38%)
  • Ik blijf tijdens de optocht sowieso liever binnen, lekker rustig (13%)
2791 stemmen

Geluid ter discussie

Het geluidsniveau van carnavalswagens tijdens optochten in Twente staat al langer ter discussie. Kinderen moeten gehoorbeschermers op vanwege harde muziek en zelfs pacemakers kunnen ontregeld raken. Volgens de gemeente Oldenzaal was het aantal decibellen tijdens de optochten voorgaande jaren extreem hoog. Uit metingen blijkt dat bij een deel van de wagens de norm (in Oldenzaal: 90 dB) flink werd overschreden. In Albergen geldt overigens een geluidsnorm van 85 decibel, in Losser 90 dB en in Tubbergen en Dinkelland 92,5.

Volume terugdringen

Omdat deze harde muziek de beleving van de optocht verstoort, zijn wagenbouwers, verenigingen en de vier Noordoost Twentse gemeenten afgelopen najaar in gesprek gegaan over de manier waarop zij het volume samen kunnen terugdringen. Alle partijen waren het erover eens dat er iets moest gebeuren.  In Tubbergen werd al eerder aangekondigd dat er tijdens de optochten metingen worden gedaan. Boetes zijn uit den boze; het gaat om bewustwording. 

Langs de route

Ook groepen mensen langs de route moeten rekening houden met het volume van hun muziek. Voor of na de optocht mag de muziek aan maar wel op een acceptabel geluidniveau, laat burgemeester Patrick Welman weten. „Denk er samen eens over na om tijdens de optocht de muziek flink terug te schroeven of zelfs uit te zetten. Dan hoeven de wagens er niet ‘overheen’ qua volume en hebben de harmonieën en kapellen ook meer plezier in het spelen. Zo houden we het samen ook voor iedereen langs de kant leuk om naar de optocht te gaan kijken.”

Oldenzaal e.o.