Volledig scherm
Het nieuwe crematorium in Oldenzaal. © BCT Architechten/ingenieurs

Nieuwe crematorium Oldenzaal: kleinschalig, volledig en informeel

OLDENZAAL - Het nieuwe crematorium in Oldenzaal krijgt een aula die plaats biedt aan 110 gasten. De bouw begint begin 2017, een jaar later moet het klaar zijn.

Dit en meer maakt Crematoria Twente woensdagavond bekend tijdens een informatieavond in de Gelderman Fabriek in Oldenzaal (aanvang 19.00 uur). Directeur/bestuurder Peter Molema is blij met de 'fantastische ligging' achter de begraafplaats aan de Schipleidelaan bij het Hulsbeek. Het crematorium bestaat uit twee bouwlagen, waarvan één gedeeltelijk ondergronds.

Pavalone
Het pand is getekend door architect Pavalone, partner van BCT architecten/ ingenieurs uit Enschede. Aan de lagere rechterkant komt de ingang voor de overledene en de nabestaanden, aan de andere kant is de ingang voor de gasten van de crematieplechtigheid. De kist met de overledene en de familie gaan met de lift naar de eerste verdieping waar de aula en de gastenkamer zijn gesitueerd.

Bakstenen
De buitenmuren bestaan uit platte bakstenen die in reliëf worden gemetseld. „Het interieur wordt sober, want deze omgeving geeft al zoveel extra’s”, vindt Molema. Vanuit de aula kijken de gasten uit over de weilanden langs de Schipleidelaan, met grazende koeien.

Bittergarnituur
Een kleinschalig informeel crematorium past volgens Peter Molema helemaal bij Oldenzaal. „We kunnen straks aan alle wensen tegemoet komen”, vertelt hij. „Dus ook een wijntje, biertje en bittergarnituur na afloop van de plechtigheid, als de familie dat wil.” Voor het crematorium heeft Crematoria Twente een pachtovereenkomst gesloten met de gemeente Oldenzaal. Het is een kavel van 900 vierkante meter. Molema schat het aantal crematieplechtigheden op 500 per jaar.

Volledig scherm
Het nieuwe crematorium in Oldenzaal. © BCT Architecten/ingenieurs
Volledig scherm
Het nieuwe crematorium in Oldenzaal. © BCT Architecten/ingenieurs
Volledig scherm
Het nieuwe crematorium in Oldenzaal. © BCT Architecten/ingenieurs
Volledig scherm
Het nieuwe crematorium in Oldenzaal. © BCT Architecten/Ingenieurs

Oldenzaal e.o.