Volledig scherm
Sandor Löwik, fractievoorzitter van GroenLinks, krijgt een exemplaar van de regenboogvlag overhandigd door wethouder Rob Christenhusz (rechts). © PR

Oldenzaal als regenboogstad
gaat politiek een stapje te ver

OLDENZAAL - Zijn wens van een regenboog-zebrapad op een prominente plek in Oldenzaal zag GroenLinks-voorman Sandor Löwik maandagavond niet in vervulling gaan. Wel bood wethouder Rob Christenhusz hem na afloop van de laatste vergadering van deze raad een regenboogvlag aan.  

Löwik probeerde de overige fracties mee te krijgen in een motie van zijn partij om van Oldenzaal zichtbaar een Actieve LHBT-gemeente te maken. Ongeveer zes procent van de Nederlandse bevolking is volgens lesbisch, homoseksueel, bi-seksueel of transgender. Voor Oldenzaal zou dat neerkomen op bijna 2.000 inwoners. 

Plan van Aanpak

Om ook deze groep Oldenzalers zich veilig en sociaal geaccepteerd te laten voelen, zou de gemeente ervoor kunnen kiezen om zich te profileren als Regenboogstad. Daarvoor zou een plan van aanpak moeten worden ontwikkeld, dat bijdraagt aan de sociale acceptatie van LHBT'ers. De politieke steun hiervoor kwam er niet. „Tolerantie komt van binnenuit. Dit is schijn, er is heel wat anders nodig dan een vlag of een zebrapad. Er moet meer voorlichting komen over het belang van tolerantie. Daar ligt een enorme taak voor thuis en het onderwijs”, benadrukte Maaike Rödel (CDA)

Oldenzaal e.o.