Volledig scherm
Bakker Harm Wantia heeft Wevers-koeken gebakken na het goud van Sanne. Foto: Reinier van Willigen

Oldenzaal eert Sanne Wevers: 'gouden' koeken bij de bakker

OLDENZAAL - Geen oranje bloemen, grote spandoeken of versierde viaducten daags na de gouden finale op balk van turnster Sanne Wevers. Oldenzaal moet nog even wennen aan een ‘eigen’ olympisch kampioen. Al heeft een bakker al gouden koeken gebakken...

Een dag nadat Sanne Wevers op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro goud haalde op de balk, is er klokslag 18.00 uur een eerbetoon aan haar hoorbaar in Oldenzaal. Dan zet koster Henk Hofste van de Plechelmusbasiliek vijf schakelaars om en worden de vijf klokken in beweging gebracht. Ze luiden drie minuten lang, net als de klokken van de Antoniuskerk elders in de ‘Glimlach van Twente’.

Wens van Oldenzalers
André Warnaar, vice-voorzitter van het parochiebestuur, geeft aan dat de parochie met dit gebaar tegemoetkomt aan de wens van veel Oldenzalers, maar ook van parochianen van buiten de stad. De prestatie van Wevers heeft veel losgemaakt. „Op verzoek van allerlei mensen luiden we daarom de klokken van onze basiliek. Er moesten wel wat telefoontjes voor worden gepleegd, maar uiteindelijk hebben we dit zo met de koster kunnen afstemmen.”

Stadsbeiaardier Hylke Banning, deze dinsdagavond vanwege de aftrap van het jaarlijkse zomerfeest De Boeskool is Lös toch in de stad aanwezig, verzorgt nog twee toegiften. Hij laat eerst het Wilhelmus door het centrum van Oldenzaal schallen en besluit met She’s always a woman to me van Billy Joel. „Het is leuk om Sanne Wevers op deze wijze te eren.”

'Gouden' koeken
Harm Wantia van Bakkerij Pinners aan de Ootmarsumsestraat ging na de prestatie van Wevers direct aan het werk. Met resultaat, want in de vitrine schitteren deze dinsdag gouden koeken: een dubbele koek gevuld met room en met een machtige toplaag van advocaat en chocolade.

De organisatie van De Boeskool is Lös heeft geprobeerd een liveverbinding met Sanne Wevers tot stand te brengen, maar dat is niet gelukt. „Het is de tweede keer dat ‘we’ goud winnen”, zegt medeorganisator Bas Boerrigter en eigenaar van Café Bierlokaal De Engel. „Ik denk niet dat veel kleine stadjes dat kunnen zeggen.”

Opvolgster Van Langen
De eerste gouden olympische medaille kwam in 1992 naar de stad: atlete Ellen van Langen won de 800 meter. „Ik had een heel mooie ontvangst”, vertelt ze vanuit Rio de Janeiro. „Een halfuur na mijn wedstrijd hadden de buren de straat al versierd.” Haar wedstrijd viel destijds ook gelijk met ‘de Boeskool’. „De huldiging door de gemeente was daarom op het grote podium in de binnenstad.” Ze hoopt dat Sanne Wevers hetzelfde staat te wachten.

De gemeente laat weten dat het deze prestatie niet ongemerkt voorbij wil laten gaan. „Graag willen we Sanne op passende wijze eren. Dat gaat in overleg met de familie.”

Oldenzaal e.o.