Volledig scherm
De dakkapel waar het om draait. © Annina Romita

Oldenzaal mag illegale dakopbouw in Deurningerstraat aanpakken

OLDENZAAL - In zijn juridische strijd met de gemeente Oldenzaal dreigt vastgoedeigenaar Gerrit Koertshuis aan het kortste eind te trekken. Op last van de Raad van State moet hij een dakopbouw laten verwijderen van zijn winkelpand aan de Deurningerstraat 13. Ook moet hij een dwangsom van 25 mille betalen aan de gemeente.

Koertshuis en de gemeente zijn al geruime tijd in een juridisch gevecht verwikkeld over de dakopbouw die de eigenaar liet aanbrengen in het pand waarin op de begane grond Willemsen Jeugdmode is gehuisvest. Volgens de Raad van State heeft Oldenzaal de ondernemer terecht een dwangsom opgelegd. Hoewel de rechtbank eerder de dwangsom van 50.000 naar 25.000 euro heeft verlaagd laat de Raad die 25.000 euro in hoger beroep overeind.

Onpartijdig
Voor de pandeigenaar is dat een fikse domper. Hij noemt de uitspraak 'onaanvaardbaar' en overweegt in beroep te gaan bij het Europees Hof. ,,Dit is een welles-nietes spelletje. Iedereen die hier onpartijdig naar kijkt, kan zien dat er precies volgens tekening is gebouwd." Maar de Raad van State ziet samen met de gemeente wel degelijk een probleem. In tegenstelling tot de verleende bouw(omgevings)vergunning heeft Koertshuis een grote dakopbouw in plaats van twee dakkapellen gebouwd. Met de dakopbouw is de zolderverdieping als derde bouwlaag te gebruiken.

De gemeente wil de dakopbouw niet alsnog vergunnen. Oldenzaal wil van de dakopbouw af. Als Koertshuis de dakopbouw niet zelf verwijdert, zou de gemeente nog een aanvullend bestuursdwangbesluit kunnen nemen. Dan mag ze de dakopbouw op kosten van de Luttenaar laten slopen. Die komen dan nog bovenop de 25.000 euro die hij sowieso moet betalen.

Volledig scherm
© Thinkstock

Oldenzaal e.o.