Volledig scherm
PREMIUM
Het gemeentehuis in Oldenzaal © Carlo ter Ellen DTCT

Oldenzaal schrijft rode cijfers: negatief saldo van half miljoen

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal heeft 2018 afgesloten met een negatief saldo van 550.000 euro. Dat blijkt uit de jaarrekening, die het college van B en W heeft gepresenteerd.

Waar de gemeente lange tijd de wind in de wieken had, is het tij nu gekeerd. De laatste bestuursrapportage ging nog uit van een positief resultaat, maar door een aantal tegenvallers heeft de gemeente na afloop van het boekjaar rode cijfers moeten schrijven. Een deel van die tegenvallers is te wijten aan hogere personeelskosten. Door onder meer de wisseling van het college van B en W was de gemeente extra geld kwijt aan wachtgeld voor de vertrekkende wethouders. 

Parkeerinkomsten

Ook rekende de gemeente zich bij het opstellen van de begroting onterecht rijk met parkeerinkomsten. Het financiële nadeel bedroeg 98.000 euro. Oorzaak van dit tekort is de invoering van het belparkeren, waarbij mensen alleen voor de exacte parkeertijd betalen. Daardoor betalen zij vaak minder dan wanneer zij vooraf zouden betalen.    

Maar er waren ook (kleine) meevallers. Zo waren de ozb-inkomsten hoger dan begroot en dat leverde de gemeente een voordeel op van 126.000 euro. Ook heeft de gemeente meer openbaar groen verkocht dan verwacht en zijn er minder aanvragen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen gedaan dan ingecalculeerd. 

Quote

Onze grootste zorg is nu de toename van de kosten in het sociaal domein

Wethouder Evelien Zinkweg

Oldenzaal e.o.