Volledig scherm
Het plein rondom de St. Plechelmusbasiliek is door een commissie van onafhankelijke deskundigen aangewezen als het mooiste kerkplein van Nederland. © Carlo ter Ellen

Oldenzaal trots op mooiste kerkplein van het land

OLDENZAAL - Het Plechelmusplein in Oldenzaal is het mooiste kerkplein van Nederland. Tot die conclusie komt een commissie van onafhankelijke deskundigen in het Blauwe Kamer Jaarboek 2014-2015.

Stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten zijn vol lof over de sobere ambachtelijkheid waarmee dit plein is vernieuwd.

Conclusie
Een plein dat mooi is van zichzelf hoeft niet opgeleukt te worden. Het vernieuwde St. Plechelmusplein onderschrijft deze stelling in alle opzichten. Tot die conclusie komen de stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten die deel uitmaakten van de selectiecommissie voor het Blauw Kamer Jaarboek.

Perfecte balans
De sobere ambachtelijkheid waarmee het plein werd heringericht, pakte volgens hen voorbeeldig uit. In Oldenzaal is de perfecte balans gevonden tussen functie, verhaal, ruimtelijkheid en schoonheid.

Ambitie
Vooraf ging Oldenzaal voor het mooiste kerkplein van Nederland. Om die ambitie te kunnen verwezenlijken, ging de gemeente in zee met Bureau B + B en Atelier Lek. Het samenspel met een ‘betrokken opdrachtgever’ leverde een open ruimte op ‘waar weinig is, maar waar des te meer kan gebeuren’.

Gelukkig
De selectiecommissie prijst zich gelukkig dat de ‘in Nederland onuitroeibare neiging om zaken op te leuken’ op dit plein ‘gelukkig’ achterwege is gebleven. Een constatering waar Moniek Bazen het van ganser harte mee eens is. Als gemeentelijk projectleider was zij nauw betrokken bij de complexe herinrichting van het Plechelmusplein. Bazen: „Belangrijk is dat vanaf de allereerste gesprekken met B + B de mensen van de uitvoering aan tafel zaten. Daardoor zijn we in staat geweest om allerlei details goed uit te voeren. Aan het eind van dit project waren we wel zo’n beetje door onze flexibiliteit heen”, erkent de projectleider.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Oldenzaal e.o.

poll

Illegale dump van afval moet fors beboet worden

Illegale dump van afval moet fors beboet worden

  • Zeker, asociaal gedrag mag niet beloond worden (67%)
  • Onmogelijk, dan moet je de dader op heterdaad betrappen (5%)
  • Verlaag eerst de tarieven voor het storten van afval (28%)
791 stemmen