Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Oldenzaal wil meer inwoners laten sporten

OLDENZAAL - Oldenzaal krijgt een lokaal sportakkoord. Het akkoord moet ertoe leiden dat er meer gesport wordt.

Het lokale sportakkoord sluit aan op het Nationale Sportakkoord en omvat uitgangspunten, die nodig zijn om zoveel mogelijk inwoners met plezier te laten bewegen. Het college van B en W heeft een intentieverklaring ondertekend, waarmee zij van het rijk 15.000 euro ontvangt voor de aanstelling van een sportformateur.

Invulling

Zijn taak is om met andere partijen invulling te geven aan het sportakkoord in Oldenzaal. Als het akkoord er eenmaal ligt ontvangt de gemeente nog eens 40.000 euro om het binnen een tijdsbestek van twee jaar uit te voeren. 

„Alle sportclubs mogen deelnemen aan de gesprekken over de inhoud van het akkoord”, zegt wethouder Rob Christenhusz. „Het is nu nog te vroeg om aan te geven wat er in moet komen te staan. Maar je zou wel kunnen denken aan bijvoorbeeld het promoten van goed gedrag langs de lijn of advies over vrijwilligersbeleid. Maar ook een aspect als rookvrije sportaccommodaties kan een onderdeel zijn van het sportakkoord. Het is een item waar veel sportclubs momenteel al over nadenken.”

Culturele organisaties 

De sportformateur zal zich niet alleen richten op sportclubs, maar ook op culturele organisaties. De functie wordt daarom ook verbreed naar adviseur maatschappelijke vitaliteit. „We hebben besloten om die taken bij een en dezelfde persoon neer te leggen”, aldus Christenhusz. „Daarmee komen we tegelijkertijd tegemoet aan het uitgangspunt in het coalitieprogramma 2018-2022 om een persoon aan te stellen die sportclubs, zorginstellingen, onderwijs en het bedrijfsleven met elkaar verbindt.”

Toegankelijk maken

Alle activiteiten van de adviseur zijn erop gericht het verenigingsleven zo toegankelijk mogelijk te maken en inwoners dus te stimuleren deel te nemen aan sportieve en culturele activiteiten. Dat kan ook weer een positieve invloed hebben op de toekomstbestendigheid van Oldenzaalse clubs. Door een breder publiek te bereiken kunnen zij weer nieuwe vrijwilligers aan zich binden. 

De Twentse gemeenten stellen 10 procent van het budget dat zij krijgen voor een lokale sportformateur beschikbaar voor de aanstelling van een regionale sportformateur. 

Oldenzaal e.o.

Poll

Twentse wagenbouwers maken afspraken over volume tijdens carnavalsoptochten

  • Hé, hé, het zou tijd worden, is ook niet normaal (62%)
  • Wat een betutteling, oordopjes bieden ook uitkomst (24%)
  • Maakt mij niet uit, zolang ze maar geen afspraken maken over het drankgebruik tijdens de carnaval (13%)
2032 stemmen