Volledig scherm
De rechtbank in Almelo. © Tubantia

Oldenzaals voetbaltalent wordt ‘kopschopper’

ALMELO/OLDENZAAL - Dylan R. (20) is een talentvol voetballer. Maar op een juni-avond schopt hij tegen het hoofd van een stapper (16) in Oldenzaal. Deze vergeet zijn allereerste avondje uit nooit. Anderhalf jaar later ziet hij nog dubbel.

Hij is 16 geworden en gaat voor het eerst uit, in Oldenzaal. Rond twee uur ’s nachts haalt een auto hem in. De bestuurster wijkt uit voor glas op straat. Haar vriend Dylan R. op de passagiersstoel draait het raampje open. Hij meent dat de jonge stapper wat roept over zijn huidskleur. „Ik werd uitgescholden”, zegt hij deze maandag tegen drie rechters. Maar hij is de enige die discriminerende teksten heeft gehoord. De jonge stapper zou alleen hebben gewezen op het glas.

Dylan, die geen strafblad heeft, laat zijn vriendin de auto keren, stapt uit en pakt de jonge Oldenzaler bij de keel, zo zien getuigen. Er worden een paar klappen uitgedeeld. Dylan R. duwt, de aangevallen tiener valt op de grond.

Knock out

Volgens getuigen schopt Dylan het gevloerde slachtoffer meerdere keren tegen het hoofd. Het slachtoffer gaat knock-out. Als hij naderhand van kameraden hoort wat er is gebeurd, schrikt hij flink. Of Dylan R. de ander tegen het hoofd trapte? „Zou kunnen”, zegt hij. Volgens een arts wijzen de verwondingen op ‘kopschoppen’: een hersenschudding, een gescheurd trommelvlies en blauwe plekken rond het linkeroog.

Operatie

De jongen heeft, bijna anderhalf jaar na de straat-attaque, nog last. Als hij omhoog kijkt, ziet hij dubbel. Hij is afgelopen zomer aan het oog geopereerd, zonder resultaat. Hij is naar het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen verwezen. Het slachtoffer claimt 1000 euro kosten (waaronder aan mantelzorg voor zijn moeder) en 4000 euro smartengeld, als voorschot.

FC Twente

De rechters wrijven Dylan R. het ‘kopschoppen’ in. Dat de jongeman had kunnen overlijden? „Dat is niet bij me opgekomen”, antwoordt hij. De officier van justitie vraagt welke gevolgen gevangenisstraf voor R. zou hebben. „Dan raak ik alles kwijt, mijn baan en het voetballen, dat is belangrijk voor me”, zegt de Oldenzaler die een jaar stage bij FC Twente heeft gelopen.

Van de aanklager hoeft R. niet te zitten. „Het is een jonge kerel die vol in het leven staat, die een opleiding wil volgen en volop sport.” De eis: de maximale werkstraf (240 uur) plus vier maanden voorwaardelijk en het vergoeden van alle schade. Dylan ziet af van een slotwoord.

Vonnis: 16 december. 

Oldenzaal e.o.