Volledig scherm
PREMIUM
© Emiel Muijderman

Oldenzaalse 18-minners: ‘Hele jaar hoor je erbij, maar bij belangrijkste feest val je erbuiten’

OLDENZAAL - Leden van jongerencarnavalsvereniging De Blaanke Boeskeulkes vieren het liefst feest in hun eigen stad Oldenzaal. Maar een deel van hen, de 18-minners, zijn zondag niet welkom in de horeca. Ze vinden het bijzonder jammer. „Het hele jaar hoor je erbij. Maar op de belangrijkste dag van het feest val je er buiten.”

Samen vormen ze een hechte groep, zeker deze laatste dagen voor het ‘zottenfeest’. In een grote loods aan de Thorbeckestraat bouwen ze dagelijks aan de carnavalswagens waarmee De Blaanke Boeskeulkes zondagmiddag meerijdt in de optocht.

„Juist na afloop van die optocht is het ontzettend leuk om samen naar het café te gaan of elkaar daar te ontmoeten. Iedereen is er. Onze ouders, veel vrienden, andere leden van de club. Maar wij kunnen niet naar binnen”, leggen Floris Huiskes (15), Brent Nijhuis (16), Thijs Schiphorst (17), Mats te Riet (15) en Lynn Lamtink (17) uit.

Heil anders zoeken

Quote

Maar wat moet je dan? Thuis zitten met je vrienden? Dat doen we het hele jaar al

Jongere De Blaanke Boeskeulkes

De reden is dat vijf populaire uitgaansgelegenheden kort geleden besloten op carnavalszondag geen minderjarigen meer toe te laten. De jonge wagenbouwers moeten hun heil elders zoeken. Een deel heeft kaarten gekocht voor de feesttent in Losser.

Anderen gaan naar Saasveld. „Eigenlijk zitten we daar helemaal niet op te wachten. Maar wat moet je dan? Thuis zitten met je vrienden? Dat doen we het hele jaar al. Carnaval is voor de meesten van ons het mooiste weekend van het jaar. En zondag de belangrijkste dag.”

Oldenzaal e.o.